Teslas vd Elon Musk lyckades att få in dubbla tjuvnyp mot Apple under ett konferenssamtal i samband med Teslas kvartalsrapport. Han dissade både Apples batterier och App Store. 

ANNONS

Tesla och techjätten Apple är grannar i Silicon Valley, och även om inte är direkta konkurrenter så tittar de förstås ofta på vad den andre gör.

Under ett konferenssamtal med investerare och media i samband med Teslas kvartalsrapport använde Elon Musk Apple som exempel två gånger – och inte i positiv bemärkelse.

Stämdes för brott mot mänskliga rättigheter

Den första gången handlade det om Teslas tillångsskedja, där Elon Musk enligt CNBC sade att det är en missuppfattning att Tesla använder sig av mycket kobolt, ett viktigt material i framställningsprocessen av litiumjonbatterier som används i både elektronik och elbilar.

”Apple använder tror jag nästan 100 procent kobolt i sina batterier till mobiltelefoner och bärbara datorer, men Tesla använder inget kobolt i järnfosfatförpackningarna, och nästan ingen i de nickelbaserade kemierna. På ett vägt genomsnitt kan vi använda 2 procent kobolt jämfört med låt oss säga Apples 100 procent kobolt. Hur som helst, så det är verkligen inte en faktor.”

Mer än 70 procent av jordens kobolt kommer från Demokratiska Republiken Kongo, där metallen har kopplingar till brott mot de mänskliga rättigheterna genom till exempel barnarbete. Apple, Tesla och andra stora techbolag namngavs 2019 i en stämningsansökan om mänskliga rättigheter i DRC, skriver The Guardian.

Inmurad trädgård utmanas i domstol

Senare i samtalet refererade han till hård kritik som riktats mot Apple på grund av att de kraftigt begränsar och kontrollerar vilken mjukvara som kan installeras på deras produkter genom App Store. Det utmanas bland annat av Epic Games i domstol, vilket Dagens PS tidigare rapporterat om.

Konceptet brukar kallas ”walled garden” på engelska, inmurad trädgård. Det var det Elon Musk refererade till.

”Jag tror att vi vill betona att vårt mål är att stödja framväxten av hållbar energi”, sade Musk som svar på en fråga om att Tesla tänker låta konkurrenterna använda företagets laddnätverk.

ANNONS
ANNONS

”Det är inte för att skapa en inmurad trädgård och använda den för att slå ner på våra konkurrenter som används av vissa företag.”

Sedan fejkade Musk en hostning och sa: ”Apple”.

Läs mer: Tesla har tiodubblat sin vinst på ett år