Dagens PS

Supermassivt svart hål i Vintergatan fotograferat

Svart hål
Forskare har upptäckt ett svart hål mitt i vår galax Vintergatan. (Foto: EHT Collaboration)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 12 maj 2022Publicerad: 12 maj 2022

Event Horizon Telescope Collaboration har för första gången lyckats fotografera ett svart hål mitt i vår egen galax, Vintergatan. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Mitt i vår galax finns ett supermassivt svart hål, Sagittarius A*,  som forskare nu lyckats att fotografera, skriver Event Horizon Telescope Collaboration i ett pressmeddelande.

Forskare hade tidigare sett stjärnor kretsa runt något osynligt, kompakt och mycket massivt i mitten av Vintergatan, och misstänkte att det var ett svart hål, vilket man nu lyckats bevisa.

Då det är 27 000 ljusår från oss verkar den för oss ha ungefär samma storlek på himlen som en munk på månen, skriver de.

EHT är ett globalt nätverk av radioteleskop som kombinerar data från flera stationer runt jorden som bildar ett enda virtuellt teleskop i “jordstorlek”.

“Vi blev förvånade över hur väl storleken på ringen stämde överens med förutsägelser från Einsteins allmänna relativitetsteori”, säger EHT-forskaren Geoffrey Bower från Institute of Astronomy and Astrophysics, Academia Sinica, Taipei.

“Dessa aldrig tidigare skådade observationer har avsevärt förbättrat vår förståelse av vad som händer i mitten av vår galax och erbjuder nya insikter om hur dessa gigantiska svarta hål interagerar med sin omgivning”, säger han.

Det är den andra gången som världens största teleskop EHT lyckas att fotografera ett svart hål, förra gången var 2019 i en galax i jungfruns stjärnbild.

Läs även: Rymden – den nya investeringstrenden

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS