Dagens PS

Årets investeringstrend: Rymden

För tio år sedan var det kommersiella intresset för att investera i rymdbolag marginellt. Nu är det rena lämmeltåget, enligt The Space Investor, bland investerare för att vara med. (Foto: Unsplash)
Investerardygnet
Investerardygnet
Uppdaterad: 03 sep. 2022Publicerad: 03 sep. 2022

“Fly me to the moon” heter en klassisk slagdänga från 1954 med den amerikanske legenden Frank Sinatra. Det är inte utan att den skulle passa in för att åskådliggöra rymden, den senaste investeringsflugan bland venture capital – bolagen.

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

Musk och Bezos

Orsaken till den här euforin stavas Elon Musk och Jeff Bezos, världens två rikaste individer och huvudägare till Tesla/SpaceX respektive Amazon/Blue Origin.

Utöver att såväl SpaceX som Amazon planerar att erbjuda internet för hela världen genom lågtflygande satelliter så investeras stora pengar i olika rymdprojekt till andra planeter.

ANNONS

Få har väl undgått Elon Musks vurm för etablering av mänskligheten på Mars. Nyligen tog SpaceX in 35 miljarder kronor i en nyemission.

Rymdturism

Det har utvecklats till en slags rymdkapplöpning mellan Musk och Bezos. Men satsningarna har även har dragit till sig intresset från även andra aktörer.

Den excentriske brittiske miljardären Richard Branson har exempelvis dragit igång rymdturism.

Ovzon har gått bäst

På hemmaplan finns det möjlighet att vara med i det här racet.  AAC Clyde Space, GomSpace Group och Ovzon är en trio på Stockholmsbörsen som enbart sysslar med satelliter och tjänster i rymden.

Det har inte varit någon sprakande börsresa än så länge och det är bara Ovzon som hängt med börsen den senaste treårsperioden.

Men med allt kapital som flödar in i sektorn kan det bli ändring på det framöver.

ANNONS

Relaterade artiklar:

Rekordrally i råv aror – och det kan fortsätta. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS