Europas kraftfullaste superdator Lumi är invigd. Sverige är ett av tio europeiska länder som backat projektet, som delvis finansierats av EU. Superdatorn kan simulera biologiska molekyler, konstruera storskaliga AI-system och modellera klimatförändringar.

ANNONS

Europas kraftfullaste superdator finns i Kajana, Finland. Lumi (Large unified modern infrastructure) är den tredje kraftfullaste superdatorn i världen, enligt Computer Sweden.

Digital och grön transformation

Just nu har datorn en kapacitet på 151,9 petaflops per sekund, men fullt utbyggd har den en kapacitet på 375 petaflops per sekund med toppar på 552 petaflops per sekund.

”Idag innebär ett stort steg för Europas digitala och gröna transformation”, säger Margrethe Vestager, vice verkställande ordförande för EU-kommissionen i ett uttalande.

Vetenskapliga genombrott

”Lumi är nu den snabbaste och mest energieffektiva superdatorn i Europa, och en av de mest kraftfulla i världen”, fortsätter hon. ”Tack vare den enorma beräkningskapaciteten kommer Lumi att göra det möjligt med vetenskapliga genombrott för till exempel medicin och klimatforskning mycket snabbare.”

Vad behöver man då en superdator till?

”Effektiva vetenskapliga beräkningar behövs för forskning inom akademiska områden med starkt fokus på data och beräkning, inom medicin och klimatforskning till exempel, säger Pekka Manninen, ansvarig för superdatorn Lumi.

Superdator invigd – Lumi kraftfullast i Europa
Pekka Manninen är ansvarig för superdatorn Lumi. Foto: Lumi

”Datasimulering hjälper till när man studerar fenomen som klimatförändring och hur istäckena smälter, lösa frågor om förnybar energi och fusionsenergi, utveckla nya vaccin snabbare än förut, och hitta effektivare behandlingar och mediciner.”

AI ger snabbare forskning

Lumi är en av de mest avancerade plattformarna för artificiell intelligens. Ett projekt, där forskare från Karolinska institutet ingår, siktar på att kunna diagnosticera och klassificera prostatacancer med AI.

ANNONS
ANNONS

”Jämfört med tidigare studier är det möjligt att göra liknande saker, men snabbare”, säger forskaren Kimmo Kartasalo vid Karolinska institutet. ”Om vi kan reducera beräkningstiden från tre dagar till tre timmar kan vi testa nya idéer snabbare. Det accelererar forskningsprocessen.”

Läs även: Rapport: Teknik ökar takten i klimatomställningen [Dagens PS]

Läs även: Robot från Tesla ska ta över tråkiga jobb [Dagens PS]