SpaceX gjorde nyligen sin trettioandra raketuppskjutning i år och slog nyligen sitt eget rekord i antalet årliga uppskjutningar och satellitleveranser till sitt eget satellitsystem Starlink för snabbuppkoppling på internet, rapporterar Reuters.

ANNONS

Elon Musks SpaceX slog nyligen sitt eget rekord med antalet raketuppskjutningar under ett kalenderår – den trettioandra i år – och därmed förra årets antal uppskjutningar. Företaget är fullt sysselsatt med att nå 2022 års mål – femtiotvå satellitleveranser till rymden, vilket nästan fördubblar förra årets antal.

För raketuppskjutningarna används Falcon 9 – en återanvändbar raket, som kan avfyras upp till 15 gånger, vilket är väldigt effektivt och ekonomiskt.

SpaceX fortsätter att bygga upp Starlink, sitt egna satellitsystem för höghastighetsuppkoppling på internet. Starlink består av en serie satellitkluster i lägre omloppsbana runt jorden med 550 kilometers avstånd från atmosfären till skillnad från geostationära satelliter på 35 000 kilometers avstånd.

Det korta avståndet till jorden ger en klart bättre och snabbare uppkoppling. Hittills har Space-X installerat drygt 3000 Starlink-satelliter i orbitala omloppsbanor runt jorden. Den sista uppskjutningen transporterade ett kluster med femtiotre satelliter.

Starlink en oumbärlig hjälp för Ukraina

SpaceX har varit till stor hjälp i kriget mot Ryssland. Ukraina har försetts med portabla Starlink-satelliter för uppkoppling på internet eftersom deras eget nätverk till stora delar blivit utslaget. Kriget inleddes med en nationell cyberattack från ryskt håll, vars mål var att slå ut landets kommunikation.

Ukrainare har tack vare Starlinks satelliter kunnat hålla sig uppkopplade och kommunicera med omvärlden, vilket haft en stor betydelse. Starlink har även varit till enorm hjälp i kriget; lokalisering av artilleribeskjutning, missiler och styrning av drönare, skriver Reuters.

Ryska hackare har försökt angripa Starlink, men misslyckats, eftersom de inte lyckats lokalisera de portabla satelliterna.

Rymdresor för allmänheten

SpaceX grundades 2002 av Elon Musk med affärsidén att etablera interplanetära resor för allmänheten – för de som har råd att betala en biljett till rymden. För ändamålet har Space-X en egentillverkad flotta med återanvändbara raketer – Crew Dragons – som kan transportera människor till internationella rymdstationer och tillbaka till jorden.

Vid uppskjutningar placeras Crew Dragons på toppen av de stora Dragon-9, återanvändbara raketer, som används för avfyrningarmot rymden. Resorna har hittills begränsats till jordens närhet, men Elon Musk har vidlyftiga planer på att bygga samhällen på planeten Mars. Intresset har visat sig enormt och många är beredda att lämna livet på jorden för gott.

ANNONS
ANNONS

Space-X har genom sin specialkompetens och entreprenöriella anda revolutionerat rymdbranschen. Med innovationsdriven teknologi och högt risktagande ha de utvecklat tillverkningsmetoder för rymdfarkoster som visat sig flerfaldigt billigare och snabbare än all tillverkning hittills. Det är ett företag som bidrar till teknologisk utveckling på ett banbrytande sätt.

Av: Cecilia Bolter

Läs även: Elon Musks Starlink har blivit livlina för Ukraina [Dagens PS]