Investerings- och fastighetsbolaget S. Property Group har bildat ett strategiskt partnerskap inom smart, urban infrastruktur.

ANNONS

Tillsammans med Tre Sverige, Samsung Electronics och Vattenfall ska S. Property Group börja bygga framtidens smarta boendemiljö i Brobyholm i Sörmland. Målet är att framtidens Brobyholmbor ska få tillgång till de tjänster och de funktioner de behöver för att kunna leva mer hållbart och bekvämt.

Brobyholm ligger 38 minuter med tåg från Stockholms Central. S. Property Group förvärvade marken i Brobyholm förra året, med intentionen att investera i smart urban infrastruktur, särskilt inom mobil uppkoppling och energi.

Uppkopplade smarta hem

Tillsammans med övriga aktörer i partnerskapet ska Brobyholms grundläggande infrastruktur byggas. Tre Sverige ska ansvara för områdets mobila uppkoppling via 5G för att möjliggöra uppkopplingen av smarta hem där hemmens funktionaliteter styrs med mobila enheter.

”5G är nästa generation mobila nätverk som erbjuder uppkoppling i mycket höga hastigheter med låga svarstider”, säger Haval van Drumpt, vd på Tre Sverige i ett pressmeddelande.

Minskad miljöbelastning

”Brobyholm ska visa hur smarta digitala lösningar kan förhöja människors livskvalitet samtidigt som de minskar belastningen på jordens dyrbara resurser. Men Brobyholm handlar inte enbart om högteknologi eller att skapa ett futuristiskt samhälle. Det handlar om livet som smarta lösningar möjliggör. Mer tid för familj, vänner och livet bortom det digitala. Det är vad Brobyholm kommer att erbjuda, allt inom ett kort pendlingsavstånd från centrala Stockholm”, säger Keyvan Houshmand, vd på S. Property Group, i pressmeddelandet.

ANNONS
ANNONS

Enligt planerna ska arbetet med den första fasen av projektet för smart infrastruktur i Brobyholm inledas under hösten. Brobyholm-projektet är ett första projekt som visar på samarbetet mellan Samsung Electronics och ABB i Europa.

Spara energi och pengar

Genom att koppla ihop Samsung Electronics SmartThings-applikation med [email protected] och integrera dem med Brobyholms egna fastighetsförvaltningssystem kommer de boende kunna spara både energi och pengar, samtidigt som de minskar sitt klimatavtryck och hanterar olika mobila enheter och funktioner i sina hem via en enda källa.

”Byggnader och konstruktion förbrukar mer än 30 procent av världens energi och genererar nästan 40 procent av de globala koldioxidutsläppen”, säger Mark Zwerner, chef för globala strategiska partnerskap på ABB Electrifications division Smart Buildings, i ett pressmeddelande.

”Den överlägset största inverkan vi kan ha är genom utveckling och användning av innovativ teknik för energihantering, energiförbrukning och minskning av koldioxidutsläpp samtidigt som vi ökar komforten och användarvänligheten genom ett holistiskt system för smarta hem. Detta gäller inte bara för en enskild lägenhet eller hus, utan för hela samhället”, fortsätter han i pressmeddelandet.

Skapa fossilfri helhetslösning

Maria Juhlin-Hoff, Director of Decentral Energy Solutions Nordics på Vattenfall, säger att Vattenfall har ett tydligt mål om att möjliggöra ett fossilfritt liv inom en generation.

ANNONS
ANNONS

”Samarbetet och projektet i Brobyholm är ett spännande steg framåt i vår ambition att skapa flexibla, framtidsorienterade och fossilfria helhetslösningar med till exempel solpaneler, energilagring och elbilsladdning”, säger hon i pressmeddelandet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Proptech växer när fastighetsbranschen digitaliserar [Dagens PS]