Just nu går en digitaliseringsvåg genom den svenska fastighetsbranschen och det beror på flera olika saker.

ANNONS

I dag omsätter marknaden för proptech i Europa cirka 40 miljarder kronor i, det visar beräkningar från analysföretaget IDC. Både proptech och plantech, som handlar om stadsplanering, ses som viktiga i utvecklingen av smarta hus och städer och de närmaste fem åren väntas marknaden växa med 17 procent per år, det rapporterar Computer Sweden.

Under 2026 tror IDC att hälften av alla städer och kommuner i Europa kommer använda proptech, plantech och digitala tvillingar för planering av infrastruktur. Något som driver på utvecklingen är möjligheten att automatisera styrningen av en fastighets system och nya sätt att hyra ut lokaler.

En annan orsak till att fastighetsbranschen nu satsar mycket på teknik är hållbarhet. Energibesparingar och andra hållbara innovationer möjliggör för fastighetsägare att få så kallade gröna lån. Men det är mycket som ska digitaliseras och därför vill många olika underleverantörer in och fastighetsägaren måste se till så allt fungerar som en helhet, det skriver Computer Sweden.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: De automatiserar fastighetsunderhållet [Dagens PS]