Sjukhuset har halverat sin energiförbrukning

Uppdaterad: 18 mars 2022Publicerad: 18 mars 2022
Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har nått Västra Götalandsregionens halveringsmål för energiförbrukning av fastigheter
Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har nått Västra Götalandsregionens halveringsmål för energiförbrukning av fastigheter. (Foto: Anders Engström, SÄS)

Södra Älvsborgs sjukhus i Borås har nådde Västra Götalandsregionens halveringsmål för sin energiförbrukning under år 2021.

ANNONS
ANNONS

Enligt Västra Götalandsregionens hållbarhetsmål för miljö och social hållbarhet ska energiförbrukning för fastigheter halveras till år 2030. Målet är att den totala användningen av värme, kyla och el i egna fastigheter ska minskas till i genomsnitt 137 kilowattimme per kvadratmeter.

Som första sjukhus i hela regionen har nu Södra Älvsborgs sjukhus i Borås nått halveringsmålet för sin energiförbrukning.

“Nyckel till framgång och att vi har nått målet är att alla har arbetat tillsammans för att hitta lösningar”, säger Hans Kardell i ett pressmeddelande.

Han är en av Västfastigheters energistrateger och en av dem som varit med och drivit arbetet på Södra Älvsborgs sjukhus.

Genomför kontinuerligt åtgärder

Västfastigheter har i uppdrag att kontinuerligt genomföra påtgärder som minskar energiförbrukningen, bland annat handlar det om att bygga om installationer och att se över värmesystem.

“Dessutom ställer vi krav på låg energianvändning när nya fastigheter byggs. Då handlar det om väl isolerade väggar, tak och fönster, hög teknisk prestanda för ventilation, värme och belysning samt komplettering med egenproducerad el via till exempel solceller”, säger Hans Kardell i pressmeddelandet.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WSP stöttar när kommuner i norr tänker hållbart

ANNONS
ANNONS
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science.