När kommuner i Norrbotten och Västerbotten satsar på samarbeten för att tänka nytt och hållbart är WSP spindeln i nätet.

ANNONS

Mot bakgrund av, bland annat, industriutvecklingen i norra Sverige som ger stora behov av inflyttad arbetskraft och samhällsutveckling, satsar Norrbotten och Västerbotten på kreativa samarbeten för att tänka hållbart.

WSP:s uppdrag i arbetet är att vara spindeln i nätet genom processledning, projektledning och rådgivning.

”Vi är väldigt stolta och glada att ha fått förtroendet att vara med redan från början i detta spännande initiativ. Det som nu sker i norra Sverige är utmanande på många sätt och att få arbeta med samhällsomvälvning tillsammans med många olika aktörer är väldigt givande och lärorikt”, säger Helena Klintström, ansvarig för hållbar stadsutveckling på WSP, i ett pressmeddelande.

Visioner: i norr

Initiativet kallas Visioner: i norr och det är en del av Rådet för hållbara städers arbete som görs i samarbete med EU-initiativet New European Bauhaus.

Bakom satsningen står Boverket, Arkdes, Energimyndigheten, Vinnova, Formas samt övriga myndigheter i Rådet för hållbara städer, tillsammans med kommunerna Kiruna, Gällivare, Boden, Luleå, Skellefteå och Umeå.

Målet med Visioner: i norr är att lyfta samtalet om hållbar stadsutveckling och stötta utveckling av samhällen som håller över tid. WSP har, på uppdrag av Boverket, en nyckelroll i arbetet.

Presenteras den 20 maj

”Vi vill fånga in nya tankar och idéer men samtidigt väldigt konkret svara på kommunernas utmaningar här och nu. Som att få fler människor att lockas att bo länge i de norra länen samtidigt som viljan och behoven hos dem som redan bor här tas till vara”, säger Helena Klintström i pressmeddelandet.

Elva kreativa team har valts ut för att bidra i initiativet, de har valts för att vara nytänkande och multidiscipilinära och består av arkitekter, konstnärer, poeter, lokala aktörer, invånare och myndigheter.

ANNONS
ANNONS

Teamens arbeten ska presenteras den 20 maj.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: WSP bistår kinesiskt bolag inför etablering i Sverige [Dagens PS]