Vätskor i handbagaget och mindre köande i säkerhetskontrollen? Det kan tack vare ny, avancerad 3D-teknik komma att bli verklighet på brittiska flygplatser redan 2024, enligt ett förslag från Storbritanniens regering.

ANNONS

Bakom förslaget ligger en ambition att korta köerna på brittiska flygplatser. Detta genom att avskaffa nuvarande restriktioner för vätskor och bärbara datorer i handbagage, skriver BBC.

En förändring som kan bli möjlig med hjälp av högteknologiska 3D-skannrar, av typen som i dag används på sjukhus vid CT-undersökningar.

Mindre handpåläggning med 3D

I dagsläget behöver du som resenär paketera eventuell vätska i plastpåsar om max 100 milliliter och visa upp dessa i säkerhetskontrollen tillsammans med datorer och annan elektronik.

En förhållandevis tidsödande process som inte sällan resulterar i att vätska behöver avlägsnas från handbagaget för att gränsen överträtts, eller att produkten inte paketerats korrekt.

Allt enligt restriktioner som varit praxis sedan 2006.

Med den nya 3D-tekniken skulle personalen dock kunna kontrollera samtliga bagage, utan att behöva öppna eller paketera om dem, skriver BBC.

Kan vara i bruk 2024

En vinst för alla inblandade, inklusive den brittiska regeringen, som enligt uppgift väntas släppa igenom förslaget före jul.

Tekniken har följaktligen granskats nogsamt och även testats på testats på Heathrow i London sedan 2017. Den har även testats på amerikanska flygplatser som Hartsfield-Jackson och Chicagos O’Hare i Atlanta, under ett antal år.

ANNONS
ANNONS

Går förslaget igenom, kan britterna förvänta sig kortare köer i säkerhetskontrollerna redan 2024.

Vill du läsa mer om ny teknik? Så här enkelt får du Dagens PS kostnadsfria nyhetsbrev!

Läs även: Katt i resväska – miss för resenär [Dagens PS]