Ryssland behåller Youtube i landet uppgav myndigheterna på tisdagen. 

ANNONS

Ryssland har redan blockerat en rad utländska medieplattformar och har hotat att stänga ner eller bötfälla Youtube sedan plattformen inte har plockat bort vad Ryssland anser är stötande material, skriver Reuters. 

Ryssland behåller Youtube

Nu har landet dock plötsligt ändrat uppfattning och säger att man inte tänker blockera Alphabets Youtube, eftersom det skulle drabba en stor del av den ryska befolkningen som på något sätt använder plattformen.

Youtube är oerhört populärt bland ryssarna och har 90 miljoner användare i landet, och är därmed en viktig bricka i den digitala ekonomin. Samtidigt som Kreml vill att ryssarna ska använda sociala medier som Rutube, Rysslands svar på YouTube, så verkar de utländska alternativen mer populära och de inhemska får nobben.

”Vi planerar inte att stänga YouTube”, uppgav kommunikationsminister Maksut Shadaev vid ett utbildningsforum där mestadels unga ryssar deltog.

”När vi begränsar något, bör vi tydligt förstå att våra användare inte kommer att lida”, tillade han.

Att blockera Youtube kommer inte vara rätt väg att gå menade han eftersom konkurrensen medan olika plattformar är nyckeln till framgång.

Vill inte isolera sig

Samtidigt sa Maksut Shadaev att Ryssland inte vill isolera sig från världen på internet.

”Vi vill inte stänga av oss från någon. Tvärtom så tycker vi att Ryssland bör förbli en del av det globala nätverket.”

ANNONS
ANNONS

Ryssland stängde ner både Facebook och Instagram i början av mars sedan ägaren Meta införde restriktioner mot ryska medier. Även tillgången till Twitter blockerades.

Att Ryssland nu börjar ge efter märks även sedan Kremls talesperson Dmitry Peskov på tisdagen uppgav att han inte kan utesluta återkomsten av Instagram, förutsatt att Meta följer ryska lagar om innehåll och lokala kontor.

Läs även: Ryska rubeln når högsta värdet sedan 2020 [Dagens PS]