Dagens PS

Ryska rubeln når högsta värdet sedan 2020

Ryska rubeln når högsta värdet sedan 2020
Den ryska rubeln nådde på onsdagen högsta kursen sedan 2020. Foto: TT
Mia Jacobs
Mia Jacobs
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Ryska rubeln nådde på onsdagen det högsta värdet sedan i mars 2020. Putin-regimens åtgärder för att dopa växlingskursen för rubeln verkar med andra ord fungera för tillfället. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ryska rubeln farit upp och ned sedan invasionen av Ukraina. Nu är den upp, liksom Moskvabörsen. Trots Feds höjning av räntan och EU:s sjätte sanktionspaket tycks den ryska regimens stödåtgärder hålla rubelkursen uppe.

Räntan uppmuntrar till sparande

För att motverka de ekonomiska sanktionerna från Västvärlden har Putinregimen infört ett antal åtgärder i landet. Den 28 februari höjdes styrräntan i Ryssland till 20 procent, vilket uppmuntrar de ryssar som funderar på att sälja sina rubel till att spara dem i stället. Ju färre rubel som säljs, desto högre kurs. Ryska medborgare har också förbjudits att föra pengar utomlands, även om de reglerna har lättat lite.

Måste växla till ryska rubeln

Företag som får betalt i utländsk valuta måste växla 80 procent till rubel, oavsett vad växelkursen står i. Det betyder förstås att efterfrågan på rubeln fortsätter att vara hög.

Kreml har också förbjudit ryska mäklare att sälja aktier som tillhör utlänningar, så de utländska investerare som äger ryska aktier eller obligationer kan inte göra det, och det stagar upp värdet på rubeln. Ryssland kräver också att länder som köper rysk gas betalar i rubel.

Enligt Reuters bidrar också den sjunkande importen och exporten till att rubeln håller värdet uppe. Efterfrågan på dollar och euro är svag, eftersom varor inte förs in till eller ut ur Ryssland på grund av sanktionerna.

Läs även: Ryssland chockar experter – klarar betalningar 

ANNONS

Läs även: EU splittrat om förbud mot rysk energiimport 

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

Mia Jacobs
Mia Jacobs

Journalist på Dagens PS med lång erfarenhet från olika medier.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS