Ryssar nobbar Kremls sociala medier och vill inte överge populära västerländska kanaler som Youtube.

ANNONS

Ryssland har redan stängt ner både Facebook och Instagram sedan ägaren Meta har infört restriktioner mot ryska medier. Ryska myndigheter har även satt upp brandväggar runt flera västerländska sociala medieplattformar och hotar att göra det svårt att använda ytterligare plattformar, skriver Wall Street Journal.

Istället vill Kreml att ryssarna ska använda sociala medier som Rutube, Rysslands svar på YouTube, och Fiesta, en Instagram-liknande app. Samtidigt har regeringen fått igenom en lag som kan leda till fängelse för den som publicerar vad myndigheterna anser vara falsk information om landets invasion av Ukraina, som Kreml kallar en speciell militär operation. Lagen gäller både traditionella och sociala medier.

Ryssar vill inte överge västerländska kanaler

Även om de ryska alternativen har sett viss framgång med nya nedladdningar så håller ryssar fast vid kanaler som Youtube, där nästan två miljarder besök på YouTube gjordes från ryska webbläsare förra månader enligt uppskattningar från analysföretaget Similarweb. Samtidigt går det spikrakt uppåt för appar och webbläsartillägg som kommer åt nyligen förbjudna sociala nätverk.

Många ryssar har sina investeringar och arbeten knutna till västerländska sociala medier och för dem är det inte lätt att klippa bandet. En av dem är Lilia Khazhieva som äger smyckesföretaget Copine med huvuddelen av bolaget på Instagram. Innan kriget hade hon planer på att expandera till Europa, men nu har försäljningen istället kraschat.

Lilia Khazhieva ser inte de ryska plattformarna som genomförbara alternativ och hon vill inte heller stödja dem på politiska grunder.

”Om vårt varumärke inte längre är synligt så kommer det vara en stadig död för oss och de flesta små varumärken,” säger hon.

ANNONS
ANNONS

Youtube kan förbjudas inom kort

Det ser även ut som att Youtube kan förbjudas i Ryssland inom kort, efter att YouTube förbjöd Dumans kanal tidigare i april. Det ryska utrikesministeriets taleskvinna Maria Zakharova uppgav då att ”YouTube har undertecknat sin egen dom”.

Läs även: Anonymous: Vi har hackat övervakningskameror i Kreml [Dagens PS]