Runt 2 miljarder dollar (cirka 19 miljarder kronor) är borta för en rysk techguru som leder landets smartaste teknikföretag – och det är Putins fel.

ANNONS

På tre månader har Arkady Volozh, som är entreprenören bakom Yandex, Rysslands mest framgångsrika techföretag, fått se hur över 2 miljarder dollar (minst 19 miljarder kronor) gått upp i rök på grund av den ryske presidenten Vladimir Putins stormaktsvansinne, berättar Forbes.

Bara sedan i torsdags har den ryske techstjärnans andel i sitt bolag, som är Rysslands motsvarighet till Google och Yahoo, rasat med 60 procent i värde.

Det var då, på torsdagen förra veckan, som Putin och hans Ryssland gick till anfall mot Ukraina vilket utlöst massiva sanktioner från väst.

För Arkady Volozh innebar det att 400 miljoner dollar, ungefär 3,8 miljarder kronor, försvann i ett nafs bara under samma dag som Ryssland invaderade Ukraina.

Ryska teknikbolagen straffas hårt

Sammantaget har ryssen fått uppleva hur 2,6 miljarder dollar (knappt 25 miljarder kronor) av förmögenheten plötsligt krympt till 580 miljoner dollar, cirka 5,5 miljarder kronor – och det är Putins fel.

ANNONS
ANNONS

Enligt Forbes är de ryska teknikaktierna, trots att de inte är direkt föremål för sanktionerna, ytterst sårbara och företagen inom detta kluster av onlineföretag får nu betala ett högt pris för det geopolitiska kaoset, heter det.

I måndags stoppade USA-börsen handeln i Yandex och andra teknikföretag med kopplingar till Ryssland.

Har förflutet i Silicon Valley

Arkady Volozh är alltså en rysk techguru som uppges ha en bakgrund som kodare och techentreprenör i Silicon Valley, San Francisco, USA, innan han startade Yandex 1997.

Yandex är alltså noterat på tekniktunga Nasdaq i New York men har sitt huvudkontor i Moskva.

När bolagets börsvärde stod som högst var det över 30 miljarder dollar, drygt 284 miljarder kronor.

Det var i november i fjol.

ANNONS
ANNONS

I dag är börsvärdet i det ryska teknikföretaget 6,7 miljarder dollar (cirka 63,5 miljarder kronor), enligt Forbes.

Läs mer: Credit Suisse försöker skydda oligarker: ”Förstör dokument” [Dagens PS]

Läs även: Joe Biden i natt: Slut på lyxlivet för oligarkerna [Dagens PS]