Dagens PS

Credit Suisse försöker skydda oligarker: "Förstör dokument"

Credit Suisse oligarker
Credit Suisse ber kunder att förstöra dokument om oligarkers flygplan och yachter. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 02 mars 2022Publicerad: 02 mars 2022

Credit Suisse försöker skydda ryska oligarker genom att uppmana hedgefonder och investerare att förstöra dokument om utlåning till privatplan och yachter, rapporterar Financial Times.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Credit Suisse har bett hedgefonder och andra investerare att förstöra dokument relaterade till sina rikaste kunders yachter och privatplan, i ett försök att stoppa information som läcker om en enhet i banken som har gjort lån till oligarker som senare belagts med sanktioner, rapporterar Financial Times.

Hänvisar till dataläcka

Tidningen skriver att de haft kontakt med tre personer vars bolag fått brev av den schweiziska banken där de uppmanas förstöra dokument relaterade till lån med “jetflygplan, yachter, fastigheter och/eller finansiella tillgångar” som säkerhet.

Breven uppmanar klienterna att “förstöra och permanent radera” all konfidentiell information de fått av Credit Suisse, med hänvisning till “senaste dataläckan till media”.

I februari publicerades dataläckan “Suisse Secrets” som visade hur banken i decennier hjälpt till att tvätta och gömma pengar åt diktatorer och kriminella världen över. Det handlade om dokument från 30 000 av bankens kunder.

Credit Suisse stängde ner utlåning till oligarker i tystnad

Enligt Financial Times har de också lämpat över risken på bland annat hedgefonder, vilka de nu alltså uppmanar förstöra dokument relaterade till transaktionerna. Bland de som lånat av Credit Suisse till superyachter och privatplan finns ryska oligarker som Oleg Deripaska samt Arkady och Boris Rotenberg. Credit Suisse rapporterade 2017 och 2018 förluster “relaterat till USA:s sanktioner mot ryska oligarker”.

Breven från Credit Suisse skickades ut samma vecka som USA, Storbritannien och EU lagt stora sanktionspaket på grund av Rysslands invasion av Ukraina.

ANNONS

“Jag tror aldrig att vi har fått en sådan här begäran förut”, säger en investerare som fått brevet till Financial Times.

Banken stängde under slutet av 2021 i tystnad ned utlåningen till privatplan och yachter. Credit Suisse har inte velat kommentera uppgifterna, enligt tidningen.

Under måndagen meddelade Schweiz att de tänker genomföra EU:s sanktioner mot Ryssland.

Läs även: Schweiz bryter med sin berömda neutralitet – fryser Putin

Läs även: Credit Suisse anklagas för att ha tvättat kokainpengar

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS