Tack vare ett teknikföretag i södra Kalifornien kommer pommes och lökringar snart att vara högteknologiska. Miso Robotics Inc i Pasadena har börjat rulla ut sin robot Flippy 2 som automatiserar friterandet i restauranger. 

ANNONS

Med en stor robotarm som styrs av kameror och artificiell intelligens, precis som på bilfabrikerna, plockar den upp pommes och annan mat från en frys och doppar dessa i den heta oljan. Sen för den över den varma varan till en behållare, redo att serveras.

Flippy 2 kan laga ett antal måltider med olika recept på samma gång vilket reducerar personalbehovet och snabbar på leveranserna i restaurangerna. Roboten är sammanlänkad med ordersystemet och armen sätter igång så fort beställningen har gått in i kassan.

Från att flippa till att fritera

Det har tagit fem år att utveckla Flippy och roboten har just blivit redo för kommersiellt bruk. Namnet kommer från en tidigare design som var framtagen för att vända på hamburgare. Men när den var färdig så förstod teamet bakom innovationen att frityrstationen var den verkliga flaskhalsen i produktionen – särskilt sent på kvällarna.

”När vi placerade roboten på en synlig plats i restaurangen så strömmade kunderna dit för att ta bilder med den automatiska snabbmatskocken i bakgrunden – men redan vid andra besöket har intresset svalnat, då är roboten bara en del av vardagen”, säger Misos vd Mike Bell i en intervju.

Koll på när deras robot gör pommes

För att kunna serva roboten vid behov så har företaget bakom Flippy 2 sett till att kameraövervaka alla sina robotar. Skulle den krångla på något sätt så kan deras ingenjörer snabbt felsöka och lösa problemet så snabbt som möjligt.

Ett flertal kedjor har redan rekryterat den flitiga roboten och flera är på gång, men dessa annonserar ogärna sin nya kollega då man inte vill att kunderna ska ha bilden av att man ersätter människor med maskiner.

Mike Bell menar att det bara är en tidsfråga innan robotar finns på varenda restaurang: ”En dag kommer folk kliva in på restaurangerna och titta på en robot och prata om den gamla goda tiden när det var människor som brukade göra allt det här.”

ANNONS
ANNONS

Lär mer: Want fries with that? Robot makes French fries faster, better than humans do [Reuters]

Läs även: Tesla Bot Optimus visades äntligen upp – en besvikelse [Dagens PS]