Ransomwareattacker ökar mot företag och privatpersoner. I slutet av 2021 kan en attack ske var elfte sekund enligt teknikleverantören NTT.

ANNONS

Fler och fler utsätts för ransomwareattacker. Dataskärmen är svart. Det enda som finns på den är en ruta med plats för ett lösenord. Och meddelandet om exakt hur många kronor utbetalt i bitcoin som krävs för att datorn ska låsas upp igen. Handlar det om privatpersoner kan det röra sig om tusentals kronor. För stora företag är det mångmiljonbelopp som krävs.

Fyrdubblats på två år

Andelen ransomwareattacker ökar ordentligt under 2021, enligt beräkningar kan antalet ha fyrdubblats under de senaste två åren. Det finns olika uppskattningar av hur mycket attackerna ökat, allt från 50 till 350 procent, men alla är överens om att ökningen är markant.

Det är inte bara ransomwareattackerna som ökar. Det gör också lösensummorna. Genomsnittssumman år 2018 motsvarade drygt 40 000 kronor. Idag beräknas den ligga på 2,7 miljoner.

En av orsakerna är att 95 procent av de attackerade betalar lösensumman. Det hjälper i de allra flesta fall inte: bara åtta procent av dem som betalar får sina uppgifter återställda. Av dem som betalar riskerar ungefär 80 procent att utsättas för attack igen. De kriminella ser att det lönar sig, och gör det igen.

Dubbelutpressning vanlig

Om hackare publicerar data kan också utsatta företag få böta så mycket som fyra procent av årsomsättningen. Det gör det lönsamt med så kallad dubbelutpressning, där offret inte bara får betala för att få tillbaka sina data, utan också för att de inte ska publiceras.

Den nya typen av kriminalitet som håller till i cyberrymden utvecklas. Numera kan kriminella utan egen utbildning anlita Ransomware-as-a-service. Där betalar man licensavgift, några tusenlappar, för en kampanj, eller en andel av intäkterna av en attack. Att kryptovalutor växer internationellt gör det ännu lättare.

”Ransomwareattacker blir ofta offentliga och kan vara förödande för företag. Den genomsnittliga kostnaden för att återhämta sig från en ransomwareattack ligger på över motsvarande 17 miljoner kronor”, säger Fredrik Olsson, Nordenchef på NTT.

ANNONS
ANNONS

För privatpersoner som drabbas kan det löna sig att gå in hos organisationen No more ransom. De har koder till många utpressningsvirus. Koderna är enligt uppgifter från polisen gratis, och har hjälpt miljontals drabbade.

Läs även: Ransomwareattack mot Aktieinvest – plattformen nere [Dagens PS]

Läs även: Experter: Hackerattack mot Coop ”på en ny nivå” [Dagen PS]