60 000 småsparare kan inte komma åt sina depåer hos Aktieinvest, då bolaget är utsatt för en så kallad ransomware-attack. 

ANNONS

Det var tidigt under måndagen den 27 september som Aktieinvest upptäckte att de utsatts för en ramsomware-attack, en kraftigt ökande utpressningsmetod där it-system tas över av hackare, som kräver en lösensumma för att låsa upp det.

”På grund av en yttre hotaktörs påverkan kan du inte nå vår inloggningssida just nu”, skriver bolaget på sin hemsida, med en länk till ett informationsbrev från Aktieinvest vd Dan Johnson som också skickats ut med e-post till företagets kunder.’

”Arbetar dygnet runt”

”Vi har full förståelse och respekt för den eventuella oro och de konsekvenser detta medför. Vi arbetar just nu dygnet runt tillsammans med erkända experter inom cybersecurity, och i nära samverkan med berörda myndigheter, för att kunna återställa vår handelsförmåga så fort som möjligt. Händelsen är polisanmäld och anmäld till berörda myndigheter”, skriver Dan Johnson.

Aktieinvest kan i nuläget inte ge någon uppskattning om när handelsplattformen och bolagets övriga tjänster kan öppna igen. De försäkrar dock kunderna om att deras tillgångar är säkra.

”Du kan känna dig trygg i att dina tillgångar i form av aktier, fonder, optioner, likvida medel, etc. hos oss inte påverkas av det som hänt”, skriver vd Dan Johnson i informationsbrevet.

”Svenska bolag har varit naiva”

Aktieinvest grundades för mer än 50 år sedan och ägdes fram till 2019 av Aktiespararna, som då sålde bolaget till Pareto Securities.

”Den digitala utpressningen blir allt vanligare och svenska bolag har varit naiva i sin syn på it-säkerhet. Vi blir därför tacksamma mål för de nya nätbanditerna. Frågan är inte längre om du drabbas utan vad du gör när du drabbats” säger Mikael Westerlund, it-chef hos fiberleverantören GlobalConnect.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Pareto köper Aktieinvest för 40 Mkr [Dagens PS]

Läs även: Experter: Hackerattack mot Coop ”på en ny nivå” [Dagens PS]