En cylinder med farligt radioaktivt innehåll har försvunnit i Thailand. Myndigheterna försöker nu hitta den.

ANNONS

Metallcylindern försvann från ett kraftverk i Thailand under veckan och myndigheterna varnar nu allmänheten för allvarliga hälsorisker om man hittar och hanterar den, rapporterar CNN.

Vid sidan av vägen

Avslöjandet kommer bara två månader efter en likartad händelse i Australien där man tvingades till en jakt på en liten radioaktiv kapsel, som så småningom hittades vid sidan av en motorväg.

Den thailändska kapseln har försvunnit i ett välbefolkat område.

Cylindern – 30 cm lång och 13 cm bred – rapporterades saknad efter en rutinkontroll vid kolkraftverket i Prachin Buri, en provins öster om Bangkok i centrala Thailand.

”Potentiellt dödligt”

Cylindern är en del i en silo och används där för att mäta aska. Den innehåller Cesium-137, ett mycket radioaktivt ämne som forskare säger är potentiellt dödligt.

Sökteam och drönare har satts in för att återställa den saknade cylindern, enligt ett uttalande från statliga Office of Atoms for Peace (OAP) i Thailand.

ANNONS
ANNONS

”Vi letar i avfallsåtervinningsbutiker i området”, sade biträdande generalsekreteraren Pennapa Kanchana vid OAP till CNN.

”Vi (använder) undersökningsutrustning för att detektera för signaler. För områden vi inte kan nå har vi skickat ut drönare och robotar.”

Polisen engagerad

Inblandade i sökningen är även thailändsk polis, som tror att cylindern har varit försvunnen sedan februari men först officiellt rapporterades förlorad av företaget National Power Plant 5 i fredags.

Polisen har undersökt CCTV-filmer från anläggningen, säger Si Maha Phot-distriktets polischef Mongkol Thopao till CNN.

Polisen har varit engagerad i sökandet sedan cylindern officiellt rapporterades förlorad fredag förra veckan.

Stulits eller tappats bort

”Det är oklart om föremålet stals och såldes till en återvinningsbutik eller förlagts någon annanstans”, säger Mongkol.

ANNONS
ANNONS

”Vi har skickat våra team för att återvinna butiker runt området… vi har fortfarande inte hittat det.”

Experter varnar för att Cesium-137 kan skapa allvarliga hälsoproblem för människor som kommer i kontakt med det: brännskador på huden vid nära exponering, strålningssjuka och potentiellt dödliga cancerrisker, särskilt för dem som exponeras omedvetet under längre perioder.

Cesium-137 har en halveringstid på cirka 30 år, vilket innebär att det kan utgöra en risk för befolkningen i decennier framöver, om det inte hittas.

Läs även: Mycket radioaktiv kapsel borttappad [Dagens PS]