Dagens PS

Polisen varnar: Akta dig för julbluffen

(Foto: TT)
John Uggla
John Uggla
Uppdaterad: 21 dec. 2016Publicerad: 21 dec. 2016

DagensPS.se har tidigare skrivit om Finansinspektionens stora lista över värsta blufföretagen samt om sajterna som blåser dig. Och nu varnar polisen för en ny bedrägerivåg lagom till julhandeln.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Antalet anmälda bedrägerier i samband med handel på nätet har ökat stadigt de senaste två veckorna, uppger polisen för TT. Om bluffmakarna har blivit duktigare på att lura svenska konsumenter, eller om det beror på att julhandeln i sig ökar antalet transaktioner, är man inte säker på men desto tydligare är att bedragarna siktar in sig på klappsugna svenskar.

Kortfattat handlar bedrägerierna oftast om en annons på sajter som Facebook, Tradera, Blocket eller E-bay för populära varor (mobiltelefoner eller spelkonsoler) som utlovas till mycket bra pris. Konsumenten betalar i förväg men får sedan aldrig se paketet.

Polisen är osäker på hur man ska jobba preventivt för att minska antalet lurendrejerier men säger såhär:

”Det är svårt att säga vad man ska göra. Men generellt gäller ju att verkar priset för bra för att vara sant. Ja, då är det antagligen det. Vill säljaren dessutom skynda på köpet och locka med ett “raska på, annars går den”, då måste varningsklockorna ringa, säger Björn Seeth, förundersökningsledare nationellt bedrägericentrum, till TT.

MISSA INTE: Här är resebolagens svarta lista  >

LÄS ÄVEN: Har 200 anmälningar – varningslamporna blinkar  >

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS