Ett nytt innovationsprojekt som ska göra fastighetsunderhåll mer datadrivet och automatiserat kan förhoppningsvis göra underhållet mer effektivt.

ANNONS

Det behövs effektivare sätt att arbeta för att hantera den underhållsskuld på uppskattningsvis 500 miljarder kronor som miljonprogrammet står inför, men innovationsprojektet Predict hoppas man kunna uppnå precis det, det rapporterar Fastighetstidningen.

Proptech-bolaget Planima har skapat en prediktiv modell som baseras på 6 000 fastigheter och som ger automatiska förslag på vilket underhåll som kan behövas. Användarna matar in information om fastigheten och Predict lämnar förslag på underhåll med uppskattade kostnader.

När fastighetens underhåll uppdateras skapas ny underhållsdata som gör Predict bättre på att förutsäga det underhåll som fastigheten behöver.

Jens Björk, Planimas vd och medgrundare, säger att de nu tar vi ett stort steg mot automatiserat och datadrivet underhåll samt att det är något som hela branschen kommer ha stor nytta av, det skriver Fastighetstidningen.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

ANNONS
ANNONS

Läs mer: Proptech kan hjälpa till i kampen mot kloimatförändringarna [Dagens PS]