Teknik kanske inte helt kan rädda världen från klimatförändringarna men det kan vara till hjälp och proptech används redan inom fastighetsförvaltning för att effektivisera och kontrollera.

ANNONS

Fastighetsteknik, eller proptech, som det kallas, används inom byggsektorn och inom fastighetsförvaltning för att kontrollera kostnader för underhåll och utveckling samt för att effektivisera arbetet, det skriver The Globe and Mail.

Något som ännu inte har uppmärksammats särskilt är hur teknik kan tillämpas för att göra byggnader mer energieffektiva och mindre koldioxidintensiva och för att bygga om äldre fastigheter så att de blir mer hållbara.

Används mycket i Kanada

I Kanada håller proptech på att bli en viktig del av kommersiella fastigheter, det menar Benjamin Shinewald, vd för Boma Canada, en industrigrupp som representerar fastighetsägare och underhållsoperatörer i landet.

”Under lång tid såg branschen att byggnader gjorde små, stegvisa förändringar för att anpassa tekniken men förblev i princip statiska annars”, säger han till The Globe and Mail.

Han säger vidare att industrin nu börjar inse att tekniken gör att vi kan utnyttja en enorm kraft för att driva effektivitet, hållbarhet, hälsa och välbefinnande, mätvärden, med mera.

Proptech är lovande

Kathryn Brohman är docent och chef för programmet Master of Digital Product Management vid Smith School of Business vid Queen’s University i Kingston i Kanada och hon tycker att proptech är lovande.

”Det är som andra teknikområden, där människor vänder på ortodoxierna och kommer på nya idéer. Och det är dubbelsidigt, människor behöver byggnader, och byggnaderna måste vara miljömässigt hållbara, säger hon till The Globe and Mail.

Kan förbättra diftseffektiviteten

Både ägare och chefer inser att alla tillgängliga medel måste användas för att minska byggnaders och byggens koldioxidutsläpp, som enligt FN står för 39 procent av de globala koldioxidutsläppen, utsläppen från värme, kyla och belysning står för 28 peocent av dessa utsläpp.

Benjamin Shinewald tror att proptech kan spela en viktig roll i att förbättra byggnaders driftseffektivitet, minska energiförbrukningen och därmed koldioxidutsläppen. Ny teknik kan även hjälpa till att minska vattenförbrukningen och hålla koll på avfall så att det kan återvinnas.

ANNONS
ANNONS

”Tekniken kan utökas till olika byggnadsfunktioner för att främja hållbarhet, säger han till The Globe and Mail.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Proptech köper fintech när Odevo förvärvar Monu [Dagens PS]