Dagens PS

Proptech köper fintech när Odevo förvärvar Monu

Odevo förvärvar Monu.
Odevo förvärvar Monu. På bilden från vänster, Daniel Larsson, VD Odevo, Fredrik Dahlström, CTO Monu, Lars Rutegård, VD Monu och Pasquale di Nicola, COO Monu. (Foto: Odevo)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 24 maj 2022Publicerad: 23 maj 2022

Odevo, som utmanar branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder, förvärvar nu fintechbolaget Monu och erbjuder sina kunder banktjänster. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Fintech-bolaget Monu möljliggör för företag att erbjuda banktjänster utan att själv behöva vara en bank. I och med att Odevo nu förvärvar av Monu, kan Odevo erbjuda sina kunder banktjänster som sparande och lån.

Odevo omsätter 1,5 miljarder kronor och utmanar branschen för förvaltning av fastigheter och bostäder och har bland annat en egenutvecklad plattform. Odevo har cirka 7 000 bostadsrättsföreningar i Sverige som kunder, men har även kunder i Finland och Storbritannien. 

Unik räntetjänst

Monu har i samarbete med Odevos bolag lanserat en unik räntetjänst som ger kunderna marknadsledande ränta på sin överskottslikviditet. Mer än 3 miljarder kronor har förflyttats i tjänsten och det har, på mindre än sex månader, genererat mer än 5 miljoner kronor i ränta till kunderna.

Svenska bostadsrättsföreningar har 35 miljarder kronor i överskottslikviditet och varje år går de miste om mer än 150 miljoner kronor i ränta eftersom de ofta har sina pengar i banker som inte erbjuder någon ränta.

Betalar för mycket ränta

Svenska bostadsrättsföreningar har även 550 miljarder kronor i lån och då prissättningen på lån hos banker sällan är transparent får de ofta en ränta som inte är baserad på deras ekonomiska situation, något som gör att svenska bostadsrättsföreningar varje år betalar 2 miljarder kronor för mycket i ränta.

“Vi tycker att våra kunder får för låg ränta på sina sparkonton och betalar för hög ränta på sina lån. Vi sitter på all nödvändig data för att till exempel kunna se att räntan på lån kopplat till föreningens ekonomiska status och underhållsbehov inte står i korrelation till den ränta de betalar. Därför vill vi hjälpa våra kunder att på ett smidigt sätt få de villkor de förtjänar. Förvärvet av Monu gör att vi redan nu erbjuder nästan 7 000 bostadsrättsföreningar i Sverige en marknadsledande ränta, något som lyst med sin frånvaro hos de traditionella bankerna”, säger Odevos vd Daniel Larsson.

ANNONS

“Vi skapade Monu eftersom vi såg ett stort behov av att göra det betydligt enklare och tryggare att få tillgång till attraktiva finansiella produkter. Monus plattform gör det smidigt för företag att på ett integrerat och säkert sätt tillhandahålla finansiella produkter med de bästa villkoren till sina kunder utan att själv behöva vara bank. På så viskan kunden, till exempel en bostadsrättsförening, få tillgång till attraktiva banktjänster direkt via sin förvaltare. Kunden slipper gå igenom den tidskrävande processen att upphandla dessa tjänster externt via ett antal olika aktörer och slipper dessutom att manuellt flytta sin överskottslikviditet”, säger Monus medgrundare Lars Rutegård.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Så hanterar ni höjda räntor – BRF-tips

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS