Dagens PS

Pentagon: Kinas ballong del av ett stort spionprogram

Kinas ballong
Brigadgeneral Patrick Ryder. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 09 feb. 2023Publicerad: 09 feb. 2023

Kinas ballong som flög över USA innan den sköts ner av amerikanerna är en del av “större kinesiskt övervakningsballongprogram” som opererat i åratal över fem kontinenter, meddelade det amerikanska försvarsdepartementet Pentagon på onsdagen. 

ANNONS
ANNONS

På en presskonferens i Washington DC på onsdagen bekräftade Pentagons pressekreterare brigadgeneral Patrick Ryder att den kinesiska ballong som sköts ned i helgen är en del av ett större program.

“Som du betonar är vi medvetna om att det har varit fyra tidigare ballonger som har gått över amerikanskt territorium”, säger han på en fråga om andra ballonger av samma slag enligt CBS News.

“Över minst fem kontinenter”

“Vi vet att de övervakade strategiska platser, inklusive några av våra strategiska baser i det kontinentala USA. När man tittar på omfattningen av detta program och det faktum att vi vet att dessa ballonger har upptäckts, och vad vi nu kan bedöma är kinesiska ballonger som verkar över minst fem kontinenter.”

Pentagon bekräftar minst fyra tidigare ballonger över USA, tre under Donald Trumps tid som president och en tidigare under Joe Bidens presidenttid.

Kinas ballong förstör inte relationerna

USA har informerat sina allierade om ballongprogrammet, och att de tidigare har upptäckt ballonger över Latinamerika, Japan, Indien, Vietnam, Taiwan och Filippinerna. Men på en direkt fråga om det påverkat relationerna med Kina svarar Joe Biden “nej”. Han har inte varit i kontakt med Kinas ledare Xi Jinping angående ballongincidenten, men verkar inte se det som särskilt allvarligt.

“Jag har inte pratat med honom under det här. Men se, jag menar, idén att skjuta ner en ballong som samlar information om Amerika … och det gör relationerna värre?” sa presidenten med ett skratt enligt CBS News.

ANNONS

“Jag gjorde klart för Xi Jinping att vi kommer att konkurrera fullt ut med Kina. Men vi kommer inte att – vi letar inte efter konflikt. Och så har varit fallet hittills”, säger Joe Biden.

Läs även: Enorm kinesisk ballong undersöks – övervakade militära baser  

Läs även: Ballongen ”avgörande ögonblick i det nya kalla kriget”  

Läs även: Störtade ballonger – inte bara från Kina  

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS