Dagens PS

Oväntat: Sonden överlevde en månnatt

Den japanska månsonden Slim har överlevt en månnatt och börjat kommunicera igen
Den japanska månsonden Slim har överlevt en månnatt och börjat kommunicera igen. (Bild: Skärmdump från Jaxa presskit)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 26 feb. 2024Publicerad: 26 feb. 2024

Enligt Japans rymdorganisation har landets månsond oväntat klarat en iskall månnatt och återupprättat sin kommunikation med jorden.

ANNONS
ANNONS

För drygt en månad sedan gjorde den japanska månlandaren Smart Lander for Investigating Moon, Slim, en historisk månlandning och Japan blev det femte landet att sätta en sond på månen, det skriver Reuters.

Strax efter att Slim landat, bara cirka 55 meter från sitt mål, söder om månens ekvator, tog sondens ström slut eftersom den hade tippat över så att dess solpaneler hamnat i fel riktning.

Tack vare att ljusets riktning ändrades fick solpanelerna åter el över en vecka senare, detta trots att Japans flyg- och rymdforskningsbyrå, Jaxa, tidigare sagt att sonden inte var designad för att klara en månnatt.

Privat rymdfarkost

I tävlingen om resurser och jakten på mänskligt habitat på månen landade förra veckan även USA-baserade Intuitive Machines Odysseus, även den verkar ha ramlat och ligger troligtvis ned.

Den amerikanska rymdfarkosten ägs av det Texasbaserade bolaget Intuitive Machines och skrev i torsdags historia när det blev den första privatbyggda farkost som genomförde en mjuk månlandning, det skriver BBC.

Har el och kontakt

Enligt Intuitive Machines har Odysseus gott om el och kommunicerar med jorden men dess sensorer indikerar att den befinner sig i horisontellt läge.

ANNONS

Bolagets vd och medgrundare Steve Altemus säger att det inte är helt klart vad som hänt men att uppgifterna tyder på att farkosten landade på ytan med en fot och sedan föll eftersom den vid landningsögonblicket fortfarande hade en viss rörelse i sidled.

Operatörer försöker hämta hem bilder från farkosten. Dess radioantenner pekar fortfarande mot jorden och dess solceller fortsätter att samla in energi som laddar batterisystemet.

Lyckligtvis är alla vetenskapliga instrument som ska göra observationer på månen vända uppåt varför de bör kunna gör dem trots att Odysseus verkar ligga ned.

Läs mer: USA:s och Kinas rivalitet i rymden ger investeringar Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS