Dagens PS

USA:s och Kinas rivalitet i rymden ger investeringar

månen
Nasa vill att människor inte bara landar på månen utan även bor där permanent. (Bild: Pixabay)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 sep. 2023Publicerad: 27 sep. 2023

I rymden tävlar nu USA och Kina om vem som först lyckas ta sig till månen och amerikanerna vill väldigt gärna komma dit först.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det pågår en kapplöpning i rymden. Nasas chef Bill Nelson säger till BBC att USA vill försäkra sig om att landa på månen innan Kina gör det.

Privata bolag anlitas

Nasa anlitar privata bolag för att göra en del av arbetet och enligt Bill Nelson är det avgörande eftersom de kan dela de enorma kostnaderna och Nasa kan få del av den privata sektorns kreativitet.

Han nämner Elon Musks SpaceX som har utvecklat den kraftfullaste raketen som hittills byggts och som år 2021 fick ett kontrakt värt 3 miljarder dollar, drygt 33 miljarder kronor, för att bygga en månlandare.

Även andra privata bolag skördar frukterna av den pågående kapplöpningen i rymden.

Nasa tecknade tidigare i år ett avtal värt 3,4 miljarder dollar, drygt 37,4 miljarder kronor, med Jeff Bezos rumdfärdsbolag Blue Origin som också ska bygga en månlandare.

ANNONS

Senaste nytt

Många småbolag

Det är pengar från den amerikanska staten som delvis spenderas för att försöka ligga steget före Kina.

Rivaliteten mellan de båda länderna leder till att Nasa gör enorma investeingar och de sträcker sig mycket längre än till stora bolag som SpaceX.

ANNONS

“En fjärdedel av våra utgifter går till småföretag”, säger Bill Nelson till BBC.

Sinead O’Sullivan, en före detta Nasa-ingenjör och nu rymdekonom vid Harvard Business School, säger att de pengarna kan påskynda tillväxten av små bolag, särskilt nystartade. 

Hon säger att USA:s regering ofta är första kund till nystartade bolag och det kan möjliggöra för dessa bolag att kontakta privata investerare för att få in ännu mer pengar.

Stimulerar aktivitet i rymden

Kapplöpningen tillbaka till månen må vara högprofilerad men den har hjälpt till att stimulera en explosion av annan aktivitet i rymden som kan bli väldigt lönsam.

Chad Anderson, grundare av investeringsföretaget Space Capital, har under det senaste decenniet krediterat SpaceX för att ha sporrat branschen.

“Den enda anledningen till att vi talar om rymden som en investeringskategori idag är SpaceX. För lite över 10 år sedan, innan deras första kommersiella flygning, var hela marknaden verkligen regeringsdominerad”, säger han till BBC.

Indien på månen

Sent i augusti blev Indien det fjärde landet som lyckades landa mjukt på månen och det första landet som nådde fram till månens sydpolsregion.

ANNONS

Trots den indiska succén är Kina dock det lands rymdprogram som USA håller mest koll på. Kina har redan fört prover från månen till jorden och planerar att ta sig till områdena vid månens poler och är det enda landet som har en egen rymdstation.

Kina oroar

“Det jag är orolig över är att vi hittar vatten på månens sydpol, Kina når dit och Kina säger att det här är vårt område. Ni kan inte komma hit, det är vårt”, säger Bill Nelson till BBC.

Han hävdar att Kinas agerande med byggandet av konstgjorda öar i Sydkinesiska havet för att göra anspråk på suveränitet över delar av det havet stödjer hans oro.

Han påpekar även att Kina inte har undertecknat Artemis-avtalet som är avsett som ett ramverk för bästa praxis i rymden, inklusive månen.

Enligt Kina sysslar de med fredlig utforskning av rymden och har avfärdat USA:s oro som en smutskastningskampanj.

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi, samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Spejsat: Indien landar på månen Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS
Spela klippet

Fabege: "Fastighetsmarknaden ansträngd men inte i kris"

Fabege. Stockholms kommersiella fastighetsmarknad står inför stora utmaningar med ökande vakansgrader och höga byggkostnader. För fastighetsägare med ”örat mot rälsen” finns dock goda möjligheter kommande år. Johan Zachrisson, affärsutvecklingschef på Fabege (börskurs Fabage), målar upp en komplex bild av Stockholms fastighetsmarknad när han gästar Dagens PS studio. Fabege nyttjar sin storlek ”Fastighetsmarknaden är ansträngd men […]