Det är ”otroligt upprörande” att Elon Musik släpper in Donald Trump på Twitter igen, anser flera personer tidigare knutna till Twitter.

ANNONS

I januari 2021 bannlystes Donald Trump från Twitter. Den utlösande faktorn var Trumps agerande kring Captiolium-upploppet 6 januari där han ansågs ha uppmuntrat till upplopp via Twitter.

Nu har Twitters nye ägare, Elon Musk, beslutat återställa ex-presidentens Twitter-konto.

Åtgärden har väckt kritik från flera tidigare Twitter-anställda.

De menar att åtgärden kan inverka negativt på annonsörernas attityd till Twitter och att det kommer att pressa Twitters team för innehållsmoderering till det yttersta.

15 miljoner röstade om Trump på Twitter

Elon Musik, som köpte Twitter i slutet av oktober för 44 miljarder dollar, frågade 18 november Twitters användare om han skulle öppna ex-presidentens konto igen.

Över 15 miljoner användare röstade. 52 procent var för och 48 procent emot att ge Trump tillgång till Twitter igen, skriver Fortune.

”Vox Populi, Vox Dei”, twittrade Musk. ”Folkets röst är Guds röst” och indikerade att han ska släppa in Trump igen.

ANNONS
ANNONS

Vad Donald Trump tycker?

Tja, han har redan sagt att han inte känner något behov av att återvända till Twitter, som Dagens PS tidigare rapporterat om.

”Jag ser ingen anledning till det”, sade Trump 19 november och tillade att Twitter ”har många problem” och ”kanske inte klarar det”.

Mer populär nu

Trumps anhängare är i vart fall redo. Efter beskedet från Musk har nu Trumps Twitter-konto, @ReadlDonaldTrump, 83 miljoner följare, fler än han hade innan hans konto stängdes.

En tidigare annonsförsäljningschef på Twitter säger till Fortune att den nya utvecklingen kan få sajtens största annonsörer att avbryta eller minska sin marknadsföring på plattformen.

Ett skäl är att Musk tidigare lovat att ett innehållsmodereringsråd skulle skapas och att ”Inga större innehållsbeslut eller återinförande av konton kommer att ske innan det rådet sammanträder.”

”Oansvarigt och hänsynslöst”

Christopher Bouzy från Bot Sentinel som spårar oäkta beteende på Twitter, tror också att u-svängen i en så viktig fråga kommer att ha en negativ effekt inte bara på Twitter, utan på samhället.

ANNONS
ANNONS

”Twitter stängde av Trump eftersom han använde plattformen för att sprida valrelaterad desinformation, vilket ledde till Capitolium-attacken den 6 januari”, säger han.

”Att tillåta honom tillbaka på Twitter är oansvarigt och hänsynslöst eftersom han fortfarande sprider valrelaterad desinformation”, säger Bouzy.

”Elon Musks beslut att låta Trump tillbaka på plattformen är otroligt upprörande”, säger Melissa Ingle, dataforskare som tidigare varit kontrakterad av Twitter.

”Vi har alla arbetat mycket hårt för att hålla plattformen säker för människor att använda. Donald Trump lockade till sig och förstärkte de mest extrema innehålls- och konspirationsteorierna.”

Läs även: Trump nobbar Elon Musks Twitter [Dagens PS]