Dagens PS

Nytt svenskt batteri ska ladda världen

Nytt svenskt batteri unik innovation
Så ser zink- och ligninbatteriet ut som utvecklats av svenska forskare. Nu kan det revolutionera tillgången till el i flera länder. (Foto: Pressbild Thor Balkhed)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 maj 2024Publicerad: 15 maj 2024

Ett nytt hållbart batteri har utvecklats av svenska forskare. Nu kan det revolutionera tillgången på el i ett stort antal länder.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Låginkomstländer har ofta en begränsad tillgång till elektricitet. Ofta använder man solceller, men när solen går ner tidigt vid ekvatorn tar även påfyllningen av elektricitet slut.

Ett nytt hållbart batteri som utvecklats av forskare i Sverige kan bli lösningen.

För att förbättra tillgången på el har forskare vid Linköpings universitet, Chalmers och Karlstad universitet utvecklat ett effektivt batteri som baseras på zink och lignin.

”Lösning på sikt”

”Även om vår batteriteknik har något lägre prestanda än dyra litiumjonbatterier hoppas vi att den på sikt ska kunna erbjuda en lösning för de hushållen och företagen”, säger Reverant Crispin, professor i organisk elektronik vid Linköpings universitet.

Batteriet har en energitäthet som motsvarar blybatterier, men utan det giftiga blyet, är stabilt och kan användas mer än 8 000 gånger.

Laddningen räcker ungefär en vecka, vilket är betydligt längre än andra liknande zinkbaserade batterier som laddar ur på bara några timmar.

ANNONS

Senaste nytt

Hållbart alternativ

ANNONS

Batterier baserade på zink finns redan på marknaden, främst som engångsbatterier. De väntas komplettera, och i vissa fall ersätta, litiumjonbatterier på sikt.

”Litiumjonbatterier är bra när de hanteras rätt. Men de kan vara explosiva, de är krångliga att återvinna och en del av utvinningen av vissa ämnen som kobolt är väldigt problematisk ur både miljö- och humanrättsynpunkt. Då är vårt batteri ett hållbart alternativ när energitäthet inte är avgörande”, säger Ziyauddin Khan, forskare vid Linköpings universitet.

Har löst problemet

Problemen med zinkbatterier har varit en dålig beständighet eftersom zink reagerar med vattnet i batteriets elektrolytlösning.

För att stabilisera zinken används en elektrolyt med kaliumakrylbaserat salt, WiPSE. Linköpingsforskarna har nu kunnat visa att när WiPSE används i ett batteri med zink och lignin blir stabiliteten väldigt hög.

”Superbilligt”

”Både zink och lignin är superbilligt och batteriet är enkelt återvinningsbart. Och räknar du på kostnaden per användningscykel blir det ett extremt billigt batteri jämför med litiumjon- eller blybatterier”, konstaterar Ziyauddin Khan.

Kan göras i storformat

ANNONS

I dagsläget är batterierna, som utvecklats i ett labb, små. Men forskarna menar att de går att göra stora batterier, ungefär som ett bilbatteri eftersom lignin och zink är billigt och finns i stora mängder.

För att en storskalig produktion ska bli av krävs nu att ett företag tar över innovationen.

Läs mer:

Nytt koboltfritt batteri klarar 100 mil. Dagens PS

Goldman Sachs: Tuffa tider för batterimetaller kommer att fortsätta. Dagens PS

ANNONS

ANNONS
Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS