Den infekterade frågan om slutförvar av kärnavfall ska lösas i ”absolut närtid”, säger nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll till P1-morgon

ANNONS

Liberalerna hotade med en misstroendeförklaring mot tidigare klimat- och miljöministern Per Bolund (MP) om frågan om slutförvar av kärnavfall inte löst till lucia. Även kommunerna Oskarshamn och Östhammar har pressat på för en lösning.

Per Bolund har dock inte velat skynda för fort med processen, att förvara mycket radioaktivt avfall i 100 000 år kräver stor noggrannhet, har budskapet varit. Bolund har också fått stöd för sin linje av miljöorganisationer.

Lösning om kärnavfall innan lucia?

Med en ny socialdemokratisk minister ansvarig är det dock annat ljud från regeringen. Nya klimat- och miljöministern Annika Strandhäll lovar besked redan inom några veckor.

”Frågan är processad på alla sätt och vis och redo för beslut”, säger Annika Strandhäll till P1-morgon.

På en direkt fråga om beskedet kommer innan lucia, som Liberalerna krävt, svarar hon:

”Det är i alla fall min ambition att det ska göra det. Jag ser fram emot att komma tillbaka de närmaste dagarna och departementet är också väl medvetna om att jag gärna skulle se att vi får en progress i den frågan”, säger Annika Strandhäll till P1-morgon.

Finland bygger sitt slutförvar av kärnavfall i Olkilouto på den finska västkusten. Finland ansökte om tillstånd efter Sverige, men har byggt i fem år och är snart klara, medans Sverige ännu inte tagit sitt första spadtag.

”Jag skulle säga att våra politiker är snabbare. Vår riksdag tog ett principbeslut för tjugo år sedan om att det var geologisk deponering som skulle vara lösningen för vårt använda kärnbränsle. Så det har inte varit fråga om vad som ska göras, utan i stället när”, säger Tiina Jalonen, utvecklingsdirektör på det finska bolaget Posiva till Dagens Nyheter.

ANNONS
ANNONS

”Regeringen verkar inte bry sig”

Att Sverige är så långt efter grannlandet får kritik från lokalpolitiker i Östhammar, där det svenska slutförvaret är tänkt att ligga.

”Vi har jobbat med frågan i 25 år, med höga ambitioner men regeringen verkar inte bry sig om våra utmaningar att upprätthälla kunskapen och engagemanget i kommunen. Allt är klart för beslut, det finska slutförvaret ligger 30 mil från oss i Östhammar, det är samma granit i berget”, säger kommunalrådet Jacob Spangenberg (C) till Dagens Nyheter.

Läs även: Vattenfall: Tvingas stänga av kärnkraft i Sverige [Dagens PS]