Vattenfall kan tvingas stänga ned fyra av sina fem reaktorer för kärnkraft i Sverige på grund av problemen kring slutförvaring av kärnavfall, rapporterar Bloomberg. 

ANNONS

I förra veckan meddelade regeringen att mellanlagret i Oskarshamn (Clab) utökas i väntan på beslut om slutförvaring av kärnbränsle. Enligt regeringen behövs mer tid för ett så avgörande beslut och det enda sättet att säkra driften av reaktorerna är att godkänna den utbyggnaden av mellanlagret tills resten av ansökan är löst.

”Regeringen har idag beslutat att tillåta en kapacitetsökning i Clab. Det är för att vi då kan undvika hotet att kärnkraften får stänga ner 2024. Den risken har vi nu avvärjt”, sa miljöminister Per Bolund (MP) till TT då.

Men företaget som driver fem av sex kärnkraftsreaktorer i Sverige, Vattenfall, håller inte med om att risken är avvärjd. I ett dokument inskickat till marknadsregulatorn Nord Pool AS skriver Vattenfall att en återstart av reaktorerna i Ringhals och Forsmark efter underhåll 2024 ”inte är förutsebart för tillfället”, enligt Bloomberg.

”Har skapat osäkerheter”

Den utdragna processen om var Sverige ska lagra sitt använda kärnbränsle kan enligt Vattenfall alltså få konsekvensen att fyra av fem reaktorer för kärnkraft stängs av i Sverige till 2025 om frågan om slutförvaring inte är löst.

”Regeringsbeslutet har skapat osäkerheter i det rättsliga förfarandet för att få ett slutgiltigt beslut om lagring av kärnbränsle”, skriver Vattenfall, enligt Bloomberg.

Regeringen har fått kraftig kritik för beslutet, som Dagens PS tidigare rapporterat om. Bland annat har miljöminister Per Bolund anmälts till riksdagens konstitutionsutskott av Liberalerna. Även andra oppositionspartier, Svenskt näringsliv och lokala politiker i Oskarshamn har varit starkt kritiska.

Kan leda till akut elkris

Skulle kärnkraften stängas av plötsligt så kommer Sverige att slungas in i en akut elkris. Kärnkraften står för runt en tredjedel av Sveriges elproduktion.

ANNONS
ANNONS

”Det finns inget realistiskt sätt att ersätta kärnkraftproduktionen med så kort varsel”, sa Torbjörn Wahlberg, elproduktionschef på Vattenfall till Bloomberg i förra veckan.

Läs mer: Regeringen kritiseras för kärnavfall – ”akut elkris”

Läs mer: Experten: Det krävs för att hantera kärnavfallet