Nya europeiska satelliten MTG-I1 ska ge oss snabbare och mer effektiva prognoser – och effektiva varningar mot snabbt uppdykande extremväder.

ANNONS

I december sköts den nya satelliten MTG-I1 från European Space Centre upp i Franska Guyana, skriver Ny teknik.

Förkortningen står för Meteosat Third Generation-Imager 1 och tekniken ombord ska ge ett rejält lyft både för meteorologer och klimatforskare.

Satellit med nya instrument

MTG-I1 bär med sig två nya och nyutvecklade instrument. Flexible Combined Imager (FCI) ger mer detaljerade bilder, bland annat med bättre information om molnens mikrofysikaliska egenskaper.

Det andra nya instrumentet är Lightning Imager (LI), som ger en bättre övervakning av blixtaktivitet i Europa och Afrika med angränsande hav.

Säkrare träffar för SMHI

SMHI är Sveriges representant i samarbetet i EUMETSAT, ett europeiskt samarbete där MTG-I1 ingår.

Där konstaterar man att de nya instrumenten kommer att ge SMHI ökad träffsäkerhet för korta väderprognoser, sådana som sträcker sig sex timmar framåt.

Lättare bedömningar

FCI innehåller spektralband som fokuserar lite mer på moln och aerosoler, och även fukt nära marken jämfört med befintliga Meteosat-data.

Det är parametrar som är relevanta för att exempelvis diagnostisera skyfall, väder som har en stark påverkan och svår prognostitet enligt Adam Dybbroe, som är forskare och satellitexpert på SMHI, till Ny Teknik.

”Svårt område”

”Det ger ytterligare information till prognosverksamhet på kort tidsskala och även en liten rumslig skala, något som vi jobbar ganska mycket med att förbättra”, säger Dybbroe.

ANNONS
ANNONS

”Det är ju ett väldigt svårt område, att exempelvis förutspå exakt var ett regn rör sig inom några timmar”, fortsätter han. ”Det är stor skillnad på konsekvenserna om ett kraftigt oväder utvecklas direkt över en stad eller lite längre bort.”

Läs även: Techtrender 2023: Flygande taxi och satellittelefoner [Dagens PS]

Läs även: Ukraina sågar Elon Musks ”magiska lösningar” om yttrandefrihet [Dagens PS]