Montana blir den första amerikanska delstaten att förbjuda Tiktok genom lagstiftning. Den nya lagen börja gälla vid årskiftet.

ANNONS

Det kommer inte bli förbjudet att använda Tiktok men bolag som Apple och Google kommer inte tillåtas att ha Tiktok-appen tillgänglig för sina användare, utan att riskera stora böter med start nästa år, skriver Di.

Vill skydda Montana

Montanas guvernör Greg Gianforte vill med den nya lagen skydda ”Montanas personliga data från att skördas av det kinesiska kommunistpartiet”, uppger The Guardian.

Tiktok får det allt tuffare att verka

Varken Google aller Apple har kommenterat de nya uppgifterna, men det står klart att kontroversiella Tiktok kommer få det allt tuffare att verka på marknader framöver, där länder som Indien redan har förbjudet plattformen, och det har Kina själva också gjort.

Montana vill inte se att någon information skickas vidare till Kina.

”Det är väldokumenterat att det kinesiska kommunistpartiet använder Tiktok för att spionera på amerikaner, kränka deras integritet och samla in deras personliga, privata och känsliga information”, säger Greg Gianforte.

Lagen kan överklagas

Det ser dock ut som att den nya lagen kommer att överklagas av plattformen som hävdar att lagen bryter mot yttrandefriheten i USA.

”Vi vill försäkra invånarna i Montana att de kan fortsätta använda Tiktok för att uttrycka sig, tjäna sitt uppehälle och hitta gemenskap medan vi fortsätter att arbeta för att försvara rättigheterna för våra användare i och utanför Montana”, uppger en talesperson för plattformen.

ANNONS
ANNONS

Läs även: Tiktok förbjuds hos Försvarsmakten: ”Risk” [Dagens PS]

Läs även: EU-kommissionen förbjuder Tiktok på sina enheter [Dagens PS]