Från och med nu kan nätmobbare i Japan få upp till ett års fängelse eftersom lagen reviderats med längre fängelsestraff och högre böter. 

ANNONS

I Japan slår regeringen nu ned hårdare mot övergrepp online efter att en nätmobbad 22-årig professionell brottare och reality-stjärna tagit självmord, det rapporterar Bloomberg

Nya straff för offentliga övergrepp är en del i en reviderad lag som träder i kraft i Japan i dag, torsdag. Straffet kan bli böter på upp till 300 000 yen, knappt 23 231 kronor, från att tidigare ha varit 10 000 yen, drygt 774 kronor. Även fängelsestraffet har skärpts, det är nu upp till 12 månader, från tidigare högst 29 dagar.

Begränsar inte yttrandefriheten

”Det är viktigt att försöka utrota den sortens elaka förolämpningar som ibland till och med har drivit människor att dö”, sade Japans justitieminister Yoshihisa Furukawa till reportrar på tisdagen, skriver Bloomberg.

Han sade vidare att revideringen av lagen inte på ett orättvist sätt begränsar yttrandefriheten. Japans förbund för advokatsamfund motsatte sig lagändringen och menade att den kan hota yttrandefriheten och rätten att framföra berättigad kritik.

Inte straffa offentlig kritik av politiker

På sin webbplats skriver Japans justitieministerium att lagen inte ska användas för att straffa offentlig kritik av politiker och att de strängare åtgärderna inte ska påverka definitionen av övergrepp: ”att visa förakt för någon, utan faktabaserad grund, på ett sätt som kan komma till kännedom för ospecificerade eller ett stort antal människor”.

Den professionella brottaren Hana Kimura dog år 2020 efter att hatiska kommentarer hade publicerats på hennes twitterkonto efter att hon hade tappat humöret i ett avsnitt av dokusåpan ”Radhus”. Två män dömdes efter det till böter på 9 000 yen, knappt 697 kronor, för att upprepade gånger ha uppmanat henne att dö.

ANNONS
ANNONS

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Rika kineser väljer Japan framför USA [Dagens PS]