Rika föräldrar i Kina betalar så mycket som 60 000 dollar, motsvarande cirka 600 000 kronor, för att skicka sina barn till utbildningar i Japan. Det hela är delvis en följd av att det kinesiska samhällets syn på den västerländska skolan har förändrats.

ANNONS

Det var Bloomberg som ursprungligen rapporterade om att välbärgade kineser väljer att skicka barnen till japanska skolor för att få en västerländsk utbildning. Ett skifte som kommit efter att internationella skolor i Kina har påtvingats statliga kursplaner i december.

Statens grepp om internationell och flerspråkig utbildning har drivits av det kommunistiska partiets ambition att ingjuta patriotism och motståndskraft i yngre generation.

Men enligt en rapport från våren värderar välbärgade kinesiska familjer västerländsk utbildning då den uppmuntrar självständigt tänkande. Något som alltså lett till att rika kineser väljer att skicka barnen till Japan för studier.

Internationell utbildning drar in stora summor

Samma trend finns även bland sydkoreanska föräldrar som allt oftare väljer Japan för internationella studier. Mellan 2017 och 2022 har antalet internationella studenter i japan ökat med 7200 elever per år.

Det finns stora pengar i avgifterna till de internationella utbildningarna. Bara i Japan tar man in nästan 10 miljarder kronor varje år, vilket är en stor ökning från knappt 8 miljarder kronor 2017. Intresset för internationell utbildning med bas i Japan växer helt enkelt.

För att kapitalisera på utvecklingen har flera prestigefyllda skolor från London etablerat sig i Japan – bland dessa finner vi Rugby School, Harrow International och Malvern College.

Därför väljer man Japan

Att studera på Harrow International School i Japan är dyrt, med en årsavgift som börjar på 630 000 kronor. Skolan riktar sig till elever mellan 11 och 18 års ålder och är placerad på Japans största skidort. Skolan har bland annat en 36-håls golfbana och 18 tennisplaner.

ANNONS
ANNONS

En kinesisk far kommenterade varför han skickade barnen till Harrow International på följande vis: ”Mina vänner i kina är klart avundsjuka på att mina barn kom in på Harrow. Japan ligger nära, är kulturellt likt Kina och är tryggt. Därför är det så attraktivt för välbärgade kineser, som gärna skickar sina barn på utlandsstudier.”

Läs mer: Wealthy parents in China send their children to Japan for Western Education [Business Insider]

Läs även: Sämsta kvartalet på år för världens teknikjättar [Dagens PS]