Investmentbanken Morgan Stanley rekommenderar rederiaktier, som de tror har en rejäl uppsida efter fraktkrisen som plågat världsekonomin.

ANNONS

Fraktindustrin har haft en av sina tyngsta perioder i historien, skriver CNBC. Coronapandemin var ett hårt slag mot hela världsekonomin, med minskat behov av frakt som följd.

När ekonomin sedan börjat rulla igång igen så har brist uppstått på essentiella varor som halvledarchip, vilket har lett till lägre produktion av slutprodukter som bilar och elektronik. Det har i sin tur lett till fraktkrisen med lägre volymer. När sedan ett fraktfartyg fastnade i Suez-kanalen i slutet av mars blev läget ännu mer kritiskt, med förseningar av varor för 9 miljarder dollar varje dag.

7,7 procent tillväxt

Men analytiker på investmentbanken Morgan Stanley tror att den trenden nu kommer att vända och förväntar sig en tillväxt på 7,7 procent för fraktindustrin 2021.

”Efterfrågan har varit stark, orderböckerna är goda … och lönsamheten har förbättrats avsevärt. Vi förväntar oss att branschen kommer att vara tät de närmaste tre åren, särskilt eftersom vägen till bränsleteknologi med låga koldioxidutsläpp fortfarande är oklar, vilket leder till lönsamhet och avkastning som ligger över kapitalkostnaderna”, skriver bankens analytiker.

Banken varnar för en ”kortsiktig underinvestering” i branschen, mycket för att industrin står för 2,5 procent av de globala utsläppen men ännu inte har teknologin eller infrastrukturen att göra något åt det.

Rekommenderar danskt, tyskt och kinesiskt

Många rederier varnar för ökande fraktkostnader när de gör insatser för att få ner sina utsläpp. Men trots det ger Morgan Stanleys analytiker branschen tummen upp på kort sikt då efterfrågan väntas stiga och rekommenderar tre aktier för investerare.

ANNONS
ANNONS

Danska Maersk, som är världens största fraktrederi sett till volym, får en rekommendation av banken. Det får också tyska Hapag-Lloyd och kinesiska Cosco, som de menar ligger i framkant i utvecklingen mot frakt som har lägre klimatpåverkan.

Läs mer: Rederiets larm om gods till Sverige: ”Läget är extremt”