Dagens PS

Rederiets larm om gods till Sverige: "Läget är extremt"

Rederijätten Maersk
Rederijätten Maersk varnar för störningar i containertrafiken genom ett nytt kinesiskt covid-utbrott. (Foto: TT)
Daniel Jacobs
Daniel Jacobs
Uppdaterad: 20 mars 2021Publicerad: 20 mars 2021

Världens största rederi Maersk varnar för problem i flödet med gods till Sverige, rapporterar Dagens industri.

ANNONS
ANNONS

Marknaden för containerfrakt dras med stora problem, som platsbrist på fartygen, förseningar och en rejäl prisuppgång.

Den danska rederigiganten Maersk, som är Danmarks största företag sett till omsättning och är världens största rederi inom containerfrakt, diskuterade under dagen frågan med den svenska regeringen och näringslivet, rapporterar Dagens industri.

En krissituation

”Läget är extremt. Vi har en krissituation inom containerfrakter och som i grunden utlösts av pandemin. Det är störningar och förseningar överallt globalt. Och trots att både vi och andra rederier gör allt vi kan så finns ingen snabb lösning i sikte”, säger Birna Ödefors, Skandinavienchef för Maersk till Di.

”Sverige har visserligen hittills klarat sig förhållandevis bra jämfört med många andra länder. Men mitt budskap är att läget är extremt och att även svenska företag måste tänka om och agera för att säkra sina godsflöden bland annat genom att ha bättre framförhållning och extra marginaler i sin varuförsörjning”, säger Birna Ödefors.

Svårt med prognoser

Göteborgs hamn är Sveriges överlägset största containerterminal, som hanterar en stor andel av alla varor som exporteras och importeras till Sverige.

”Senaste tiden har svenska företag påverkats av globala störningar i logistiksystemen till följd av coronapandemin. Vi gör allt vi kan för att minimera störningarna och mildra effekterna för svensk handel på kort sikt, samtidigt som vi anser att det behövs ytterligare åtgärder från politikerna för att säkra konkurrenskraften på längre sikt”, säger Elvir Dzanic, vd för Göteborgs Hamn till Di.

ANNONS

”Mitt råd till svenska företag är att försöka ha betydligt mer framförhållning än vanligt och att boka och planera med större marginal. Det är omöjligt att just nu ge någon säker prognos. Men jag räknar inte med någon normalisering av den globala containermarknaden förrän tidigast efter sommaren”, säger han.

Läs mer: Norconsult lägger grunden till Göteborgs nya hamn – Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS