Dagens PS

Microsoft AI-satsar i Förenade arabemiraten

Microsoft storsatsar på AI i Förenade arabemiraten.
Microsoft slipper se rött. Nu får man grönt ljus för en storinvestering i Förenade arabemiraten där man blir delägare i AI-utvecklaren G42. (Foto. Hasse Holmberg/TT)
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren
Uppdaterad: 16 apr. 2024Publicerad: 16 apr. 2024

Microsoft gör en storsatsning på AI i Förenade arabemiraten. Det handlar om en ovanlig affär – som dessutom har udden riktad mot Kina.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

G42 är Förenade arabemiratens främsta företag inom AI. Det Abu Dhabi-baserade företaget anses långt framme i utvecklingen av artificiell intelligens.

Nu har man fått Microsoft som partner. Microsoft investerar motsvarande drygt 16 miljarder kronor i i G42. Avtalet mellan företagen görs i samråd med USA:s och Förenade arabemiratens regeringar.

Avslutar med Kina

G42:s samarbete med Microsoft har blivit möjligt efter en ovanlig överenskommelse med USA:s regering, där G42 avslutar allt samarbete med Kina.

Förhandlingarna har pågått i det tysta under en längre tid och slutar alltså i att G42 ansluter sig till utvecklingen av den amerikanska teknologin.

G42 var tidigare misstänkt och utreddes för påstådda kopplingar till svartlistade kinesiska företag, skriver Bloomberg.

ANNONS

Senaste nytt

Tar plats i styrelsen

Microsofts ordförande Brad Smith tar nu plats i G42:s styrelse och bolaget kommer att använda den amerikanska mjukvarutillverkarens Azure-moln för sina AI-applikationer.

ANNONS

“Microsoft fick stark uppmuntran från den amerikanska regeringen att gå vidare i denna process,” sade Brad Smith intervjuad tillsammans med G42:s vd Peng Xiao.

”Ett erkännande”

“Detta återspeglar ett erkännande från den amerikanska regeringen av vikten av relationen mellan de två länderna och vikten av att fortsätta att uppmuntra ansvarsfulla företag som G42 och Microsoft att verkligen ligga i framkant, inte bara av själva tekniken, utan av världsledande säkerhet och säkerhet och ansvarsfulla AI-standarder”, slog Smith fast.

G42 sägs ha ställts inför valet att minska sina band med Kina eller att utsättas för straffåtgärder från USA.

Det ska ha skett vid ett möte med det amerikanska handelsdepartementet i fjol och lett till en överenskommelse.

Biljonkoncern

I G42 ingår företag inom allt från cloud computing till förarlösa bilar.

Koncernen är en del av den nationelle säkerhetsrådgivaren Tahnoon bin Zayed al Nahyans affärsimperium, värderat till 1,5 biljoner dollar.

ANNONS

Microsoft får nu en minoritetsandel i G42, en utveckling av det partnerskap som funnits sedan tidigare.

I ett senare skede av affären kommer Microsoft att vara värd för några av sina egna applikationer i G42:s datacenter och använda relationen som ett sätt att nå kunder i Afrika och Centralasien, enligt Brad Smith.

Snabbar på utvecklingen

“Det finns marknader i dag där Microsoft och egentligen alla amerikanska teknikföretag saknar en verklig datacenternärvaro”, sa han.

“Det här är den typ av partnerskap som verkligen kan föra molnet och AI till den globala södern, förmodligen ett decennium snabbare än vad som annars skulle vara fallet”.

San Francisco-baserade OpenAI – vars största investerare är Microsoft – har fört diskussioner med G42 om finansiering av en ny chipsatsning, rapporterade Bloomberg förra året, men den nuvarande statusen på dessa samtal är oklar.

Läs mer:

Skilsmässa på Microsoft – Teams och Office separerar. Dagens PS

ANNONS

AI-nationalismen växer fram – nu ska alla ha sin egen teknik. Dagens PS

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

Torbjörn Karlgren
Torbjörn Karlgren

Reporter på Dagens PS med gedigen bakgrund som bland annat bevakar privatekonomi.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS