Den norska startupen World Wide Wind ska samarbeta med Taiwan kring enorma vindturbiner som är inspirerade av en traditionell segelbåt och lutar i vinden.
Medvind för norsk startup – vindturbin lutar i vinden


Mest läst i kategorin
Första steget är bassängtester för att sedan föra ut vindturbinerna i taiwanesiska farvatten.
Piloten kommer vara en 100 meter hög pilot med en turbin som kan ge 2,4 MW, enligt Ny Teknik.
Norge storsatsar på vindkraft
Så småningom vill dock den norska startupen World Wide Wind, WWW, bygga betydligt större än så – med vindkraftverk om 40 MW som är 400 meter höga.
Det är isåfall betydligt större än dagens största havsbaserade vindkraftverk.
Lutar i vinden
WWW har hämtat inspiration från traditionella segelbåtar där vindturbinen därmed kommer luta i vinden.
“Vi utvecklar en design för vindturbiner som blir skräddarsydda för användning till havs. De flytande vindturbiner som man hittills har använt i havsvindindustrin är alla designade för användning på land och därefter flyttade till ut havs, säger WWW-vd:n Stian Valentin Knutsen.
Skalas upp globalt
Nu gäller det att hitta finansiärer till det nya projektet, som kan komma att skalas upp globalt framöver.
“Samarbetsavtalet är en viktig milstolpe och ett genombrott för World Wide Wind”, säger Stian Valentin Knutsen om det första projektet i Taiwan.

Öppnar för subventioner
Samtidigt uppger Norges regering att man gärna öppnar plånboken genom subventioner för havsbaserad vindkraft inom sina egna gränser.
“Norge har en enorm potential för flytande havsbaserad vindkraft på sin kontinentalsockel, men eftersom tekniken fortfarande är omogen och kostsam krävs statligt stöd för att påskynda utvecklingen”, säger energiminister Terje Aasland enligt Reuters.
Ett första stödpaket innefattar 35 miljarder norska kronor och gäller investeringar och teknikutveckling inom vindsektorn, som är del i Norges mål om 30 gigawatt havsbaserad vindkraftskapacitet senast 2040.
Blickar mot USA
Trots det osäkra ekonomiska läget i USA blickar norska vindbolag mot andra sidan Atlanten, berättar Offshore wind vidare.
De ser den amerikanska marknaden som en enorm möjlighet – både på kort och lång sikt.
Ett ledande bolag är DOF som erbjuder design, installation, konstruktion och underhåll för flytande havsbaserade vindkraftsprojekt.
DOF planerar att introducera ny teknologi för havsbaserad vindkraft i USA senare i år.
Det innebär bland annat att utveckla och investera i ett nytt system för hantering av kabelkvadranter i havsbaserade vindkraftsparker.
Systemet är konstruerat för att kunna användas på flera av DOF:s fartyg, både i Nordsjön och längs USA:s östkust.
Växande efterfråga
Tekniken är en viktig satsning för DOF, som positionerar sig för att möta den växande efterfrågan på specialiserade lösningar inom den amerikanska vindkraftsmarknaden till havs.
“Vi följer utvecklingen i USA noggrant och utvärderar hur vi bäst kan positionera DOF för att stödja utbyggnaden av havsbaserad vindkraft”, säger Gordon Wilkinson, vice vd för Offshore Wind North America vid DOF.
Läs även:
Inga satsningar på vindkraft i Sverige 2025. Dagens PS
Negativa elpriset: Sol- och vindkraft faller på eget grepp. Dagens PS

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.

Reporter på Dagens PS baserad i Sydney, Australien. Lång erfarenhet av resereportage.