Dagens PS

Marshalls dilemma: Börs, försäljning eller uppköp?

Anna Mossberg som ny ledamot och Spotify-veteranen Jonathan Forster har letat sig in i styrelsen för Spotify på senaste. (Foto: Volvo Cars och Spotify)
Anna Mossberg som ny ledamot och Spotify-veteranen Jonathan Forster har letat sig in i styrelsen för Spotify på senaste. (Foto: Volvo Cars och Spotify)
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud
Uppdaterad: 18 juni 2024Publicerad: 18 juni 2024

Det svajar lite på Marshall Group, tidigare Zound. De verkar stå vid ett vägskäl och funderar på tre alternativ framåt.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Vilka tre val kan det vara?

Jo, en börsnotering, en försäljning av hela bolaget eller att den nya storägaren Altor köper upp andra delägare.

Då framför allt familjen Marshall som äger 24 procent av företaget i dagsläget. Marshall Group har nu vänt sig till Goldman Sachs för att få råd och ta rätt beslut.

Värde 5,6 miljarder kronor

Enligt Di värderas Marshall Group till 5,6 miljarder kronor, baserat på Pareto Securities gråmarknadspris på 520 kronor per aktie.

Marshall Group hade ett fantastiskt 2023 med en omsättning som sköt i höjden med 29 procent till hela 4 miljarder kronor. Resultatet lyfte med imponerande 64 procent och landade på en vinst på 428 miljoner kronor.

Varken Marshall Group eller Altor vill kommentera uppgifterna till de publikationer som frågat. (Foto: bongkarngraphic/Canva)
Varken Marshall Group eller Altor vill kommentera uppgifterna till de publikationer som frågat. (Foto: Bongkarngraphic/Canva)

Nya medlemmar i styrelsen

ANNONS

Efter en tid av spekulationer och olika bud klev Altor in som storägare i höstas och värderade bolaget till 4,5 miljarder kronor.

Även om budet kanske inte helt motsvarade styrelsens förhoppningar, innebar det ändå en rejäl höjning jämfört med värderingen när hörlursbolaget Zound och Marshall gick samman tidigare under året.

Nyligen tog Spotify-veteranen Jonathan Forster över ordförandeklubban i styrelsen efter Henri de Bodinat.

Dessutom välkomnades Anna Mossberg som ny ledamot, en tungviktare som även sitter i styrelserna för Volvo Cars (börskurs Volvo Car) , Swedbank (börskurs Swedbank) och Swisscom.

Läs även: Tung nyckelperson lämnar Spotify. Dagens PS

Fakta om Marshall

Jim Marshall började som tillverkare av gitarrförstärkare på 1950-talet. Jim hade från början en musikaffär i London, men bestämde sig senare för att även tillverka musiktillbehör.

De första produkterna var kopior av Fenderförstärkare med vissa ändringar – troligen för att det var lättare att få tag på delarna i England. Förstärkarna blev snabbt populära i rockband och seglade upp bredvid VOX som det brittiska alternativet.

Det riktiga genombrottet kom till i samarbete med The Whos Pete Townshend som i sin ständiga jakt på högre volymer fick en specialgjord högtalarlåda med 8 högtalarelement i.

Den var för klumpig för råddarna så den sågades itu: Marshallstacken var född.

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

Åsa Wallenrud
Åsa Wallenrud

Teknik- och motorentusiast som bevakar bilvärlden.

ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS