Dagens PS

Majoritet kan tacka nej till jobb med dåligt kontor

En ny undersökning visar att kontoret är viktigt både för att behålla och för att rekrytera talanger och att hela 86 procent skulle fundera på att tacka nej till ett jobb om kontoret inte lever upp till förväntningarna
En ny undersökning visar att kontoret är viktigt både för att behålla och för att rekrytera talanger och att hela 86 procent skulle fundera på att tacka nej till ett jobb om kontoret inte lever upp till förväntningarna. (Foto: AMF Fastigheter)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 05 maj 2022Publicerad: 05 maj 2022

Hela 86 procent skulle kunna tacka nej till ett jobberbjudande om företagets kontor inte motsvarar förväntningarna.

ANNONS
ANNONS

En ny undersökning visar att kontoret är viktigt både för att behålla och för att rekrytera talanger. Trots att det blir allt mer vanligt med hemarbete och hybrida arbetsmodeller tycker både arbetstagare och företagare fortfarande att kontoret är väldigt viktigt.

Undersökningen Framtidens kontor är gjord av Reflect Affärsutveckling på uppdrag av AMF Fastigheter och Epicenter och den visar att en stor majoritet, 86 procent, alltså långt fler än 8 av 10, skulle fundera på att tacka nej till ett jobb om kontoret inte motsvarar deras förväntningar.

Viktigt för företagskulturen

Undersökningen är baserad på en studie där över 1 000 respondenter svarade på frågor, den visar att 60 procent av respondenterna anser att kontoret är viktigt för att bygga företagskulturen och att ett företag vars kontor inte visar företagskulturen på ett tydligt sätt kan uppfattas som svagt när det gäller målsättningar och värderingar.

“Det är på kontoret som kulturen byggs och relationerna stärks. Många uppskattar flexibiliteten i att kunna arbeta hemma ibland men för att komma både sina kollegor och arbetsplatsen nära har kontoret en helt central roll. Det är en bild som både arbetsgivare och arbetstagare bekräftar”, säger Patrick Mesterton, vd på Epicenter i ett pressmeddelande.

Socialt utbyte viktigt

Oberoende av hur respondenterna valde att fördela sitt arbete mellan kontoret och hemmet såg de kontorets roll som kulturbyggare som viktig. 68 procent angav att anledningen till att de vill tillbringa tid på kontoret bland annat är för att det sociala utbytet är viktigt och 75 procent anser att det är viktigt för sammanhållningen att kunna ta en kaffe med kollegor.

“Kontoret idag är i första hand en mötesplats med fokus på lärande, kreativitet och samarbete. Väljer man att arbeta hemifrån ett antal dagar i veckan fyller arbetsdagarna på kontoret en än viktigare social funktion, både under och efter arbetstid. Som anställd vill man tillbringa sin arbetstid på kontoret på en plats där man trivs och där arbetsdagen sömlöst kan övergå i en fritid”, säger Helena Molinero, HR-chef på AMF Fastigheter i pressmeddelandet.

ANNONS

Fysiska läget viktigt

När den hybrida arbetsplatsen har blivit det nya normala blir arbetsplatsens fysiska läge viktigare, det menade 83 procent. Några saker som väger in i bedömningen av kontorets läge är närhet till restauranger, branschkollegor och gym. Det som anses viktigast kopplat till arbetsplatsens läge är närhet till bra kommunikationer, näst viktigast är närhet till restauranger.

Intresserad av samhällsbyggnad och teknik? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Stockholm är Sveriges mest frilanstäta län

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Hej egenföretagare! Ekonomisk trygghet även för dig.

Vet du om att du som egenföretagare får värdefull rabatt på försäkringar och avtal som medlem i Unionen? Kontakta oss så berättar vi mer.

Läs mer
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS