Dagens PS

Stockholm är Sveriges mest frilanstäta län

En ny undersökning visar att Stockholm är Sveriges mest frilanstäta län och att kreativa yrken är de mest populära frilansyrkena.
En ny undersökning visar att Stockholm är Sveriges mest frilanstäta län och att kreativa yrken är de mest populära frilansyrkena. (Foto: Cool Company)
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe
Uppdaterad: 27 apr. 2022Publicerad: 27 apr. 2022

En ny undersökning visar att Stockholm är Sveriges mest frilanstäta län och att kreativa yrken är de mest populära frilansyrkena.

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Under pandemin ökade hemarbetet och allt fler började också söka sig till frilansbranschen. Bland alla län i Sverige finns flest frilansare i relation till befolkningsmängd i Stockholms län, därefter kommer Uppsala och Gotlands län, det framgår av ett pressmeddelande.

Under 2021 och början av 2022 är Örebro län det län som vuxit mest i antal frilansare, där finns nu hela 88 procent fler frilansare än under 2020.

Geografiskt friare arbetsmarknad

Enligt frilansbolaget Cool Companys årliga frilansbarometer, baserad på en Sifo-undersökning gjord på uppdrag av Cool Company, uppger så många som 67 procent att de är intresserade av att testa ett frilansuppdrag vid sidan av sitt ordinarie arbete. Undersökningen bygger på 1 087 intervjuer bland den svenska allmänheten och är riksrepresentativ.

“Pandemin öppnade upp för en mer geografisk fri arbetsmarknad där människor inte är lika bundna till varken arbetsplats, stad eller knappt land. Fler arbetsmöjligheter har öppnat sig inom både frilansandet och arbetslivet i stort när man nu kan hitta jobb eller uppdrag var som helst och jobba på distans, säger Matilda Konkell, kommunikationsansvarig på Cool Company, i pressmeddelandet.

Kreatörs- och IT-branschen

Kreatörsbranschen och IT-branschen är frilanstäta branscher och många frilansare i Sverige verkar inom dessa branscher. Det absolut mest populära yrket bland frilansare 2022 är designer, exempelvis inom grafisk design, formgivning samt inom textil och mode. Det näst mest populära frilansyrket är jobb inom marknadsföring och på tredje plats hamnar fotograf.

Särskilt i Stockholms län dominerar kreatörsbranschen bland frilansare och uppdrag inom marknadsföring är här mest populärt följt av design. För frilansare ser dessutom arbetsmarknaden i Stockholm ljus ut, där har frilansare haft 16 procent fler uppdrag i år än under motsvarande period förra året.

ANNONS

Fler frilansuppdrag

“I takt med att fler människor rör sig mot det fria frilanslivet rör sig företagen mot en kultur där varje kompetens inte måste finnas på plats inom företaget, utan där man i stället kan anlita frilanskompetens vid behov. Det skapar fler uppdrag för frilansarna och företag har en betydligt större kompetenspool att fiska i”, säger Matilda Konkell i pressmeddelandet.

Det digitala hemmakontoret har etablerat sig och enligt den nya Sifo-undersökningen spelar det inte någon större roll för svenskarna var i världen deras arbetsgivare eller uppdragsgivare finns. I undersökningen säger 68 procent att de kan tänka sig att jobba digitalt hemifrån också för företag i andra länder.

Sveriges mest populära frilansyrken:

 1. 1. Design
  2. Marknadsföring
  3. Fotograf
  4. Skribent
  5. Administratör
  6. IT/data-konsult
  7. Utbildning
  8. Grafisk designer
  9. Säljare
  10. Hälsa/skönhet/mode

Vill du läsa de senaste nyheterna om ekonomi och företag? Så här enkelt får du vår kostnadsfria nyhetstjänst.

Läs mer: Bara tre procent vill jobba på kontoret på heltid

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

Annika Hjerpe
Annika Hjerpe

Reporter på Dagens PS med fokus på bland annat Life Science, hälsa och hållbarhet.

ANNONS
Egen rådgivning för egenföretagare

Egen rådgivning för egenföretagare. För dig som är egenföretagare ser vardagen och arbetslivet lite annorlunda ut jämfört med en anställd. Därför har Unionen Egenföretagare en speciell medlemslinje för egenföretagare.

Kontakta Unionen
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS