Sedan invasionen av Ukraina har flera känsliga skyddsobjekt i Sverige haft incidenter med drönare. Kartläggning visar att händelserna skett vid bland annat militära anläggningar, slott och vattenkraftverk. 

ANNONS

Den 8 februari i fjol observerades en drönare GKN Aerospace Sweden i Trollhättan. Företaget tillverkar bland annat motorkomponenter, flygplansstrukturer och kabinfönster till många av världens flygplan.

Drönaren över Trollhättan är den första i en lång rad som observerats i Sverige sedan invasionen av Ukraina inleddes i februari förra året.

Totalt har 35 incidenter med drönare rapporterats sedan dess, enligt en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort. Granskningen har gjorts med hjälp av offentliga polisanmälningar.

Kartläggningen visar på incidenter i hela landet, från Malmö till Umeå. De allra flesta har rapporterats i Stockholmsområdet och runt Nynäshamn.

”Inga budgetprylar”

Även flera företag i Karlskoga, försvarsindustrins hjärta, är drabbade.

ANNONS
ANNONS

På Bofors Test Center, där man testar vapensystem, har man observera ett tiotal överflygningar av drönare sedan januari 2022.

”Det handlar inte om budgetprylar, utan om större och dyrare drönare. De har flugit på relativt låg höjd över vårt område”, säger Stefan Krol, vd på Bofors Test Center, till DN. 

Dessutom har försvarsindustrin i Karlskoga uppmärksammat flera andra avvikelser på orten under det senaste året. Det har rört sig om bland annat fordon med registreringsskyltar från utländska ambassader , ”diplomatbilar”, om dykt upp på oväntade platser.

Från polisstationer till slott

Drönare har observerats vid flera olika typer av känsliga platser och skyddsobjekt. Bland annat vid vattenkraftverk, universitetssjukhus, häkten, anstalter och polisstationer.

De har även observerats vid kungliga slott.

Vid Haga slott, där kronprinsessan Victoria och hennes familj bor, bevittnade flera personer en drönare redan i början av mars i fjol. Andra slott som drabbats av dessa incidenter är Kungliga slottet i Stockholm och Sollidens slott på Öland. Vid Drottningholms slott, där kung Carl XVI och drottning Silvia bor, observerades drönare i januari i fjol.

ANNONS
ANNONS

Läs även:

Drönare svartlistas av USA – ska övervaka Stockholm [Dagens PS]

Mördarrobotar gör nya framsteg i krigets Ukraina [Dagens PS]