Drönare från polisen ska övervaka Stockholm i vår – med teknik som eventuellt kommer från det av USA svartlistade kinesiska bolaget DJI.

ANNONS

Polisen ska i vår övervaka 60 platser med kameradrönare i Stockholms innerstad och förorter. Det är en av de största övervakningarna med drönare någonsin, skriver SvD.

”Genom att kamerabevaka från luften kommer vi kunna övervaka platser på ett mer dynamiskt sätt utifrån underrättelser och analyser av brottsligheten”, säger polisens kommenderingschef Hanna Paradis i ett pressmeddelande.

Ny Teknik har tidigare berättat att en majoritet av den svenska polisens drönare kommer från det kinesiska bolaget DJI. Det är ett bolag som har svartlistats i USA – 2017 slutade den amerikanska militären använda drönarna och 2020 förbjöds även amerikanska civila myndigheter från att köpa DJI-drönare.

På USA:s handelsdepartements svarta lista

Detta då det kinesiska bolaget fortfarande har viss kontroll över drönarna även efter att de sålts. Företaget har hamnat på USA:s handelsdepartements svarta lista, som innebär att DJI måste ha en särskild och svåråtkomlig licens för samarbeten med amerikanska företag.

Företaget slår i från sig av kritiken.

”DJI är inte ett militärt företag i Kina, eller någon annanstans… Vi står ensamma som det enda drönarföretaget att tydligt fördöma och aktivt motarbeta användningen av våra produkter i strid. Till exempel har vi stängt all affärsverksamhet i Ryssland och Ukraina i ett försök att hålla våra drönare utanför konflikten”, skriver DJI på sin hemsida.

”Inget vi kommenterar”

Att det är dessa drönare som kommer att övervaka Stockholm under våren vill polisen dock varken bekräfta eller dementera för SvD.

ANNONS
ANNONS

”Varifrån våra drönare kommer är inget vi kommenterar av polistaktiska skäl”, skriver Anna Westberg på polisens mediecenter i ett mejl till SvD.

Läs även: Mördarrobotar gör nya framsteg i krigets Ukraina [Dagens PS]