Chipp-tillverkarna åker på en riktig baksmälla efter uppåtskjutsen under pandemin. Elektronikköpen minskar när ekonomin går nedåt, och lagren med chipp växer.

ANNONS

Chipp-tillverkarna får nu uppleva det största raset någonsin i branschen.

Under pandemin såldes elektronik som aldrig förr, men i tider av hög inflation och stigande räntor skjuter konsumenterna på inköpen, och chipp-tillverkarna får färre order från elektronikbranschen.

Fulla lager och färre order

En kombination av nya marknader för produkterna, med 5g-teknologi och molntjänster, och mer disciplinerad ledning skulle enligt Bloomberg ge en mer stabil sektor än den berg-och-dalbana det varit – men det var för ett år sedan.

Nu är lagren fulla, produktpriserna rasar, och chipp-tillverkarnas beställare drar ned på ordrarna.

Chipp-tillverkarna går back

”Chipp-sektorn trodde att leverantörerna skulle ha bättre kontroll”, säger Avril Wu, senior vice ordförande för forskning på TrendForce enligt Bloomberg.

”Det här raset har bevisat att alla hade fel.”

ANNONS
ANNONS

Tillverkare som Samsung förlorar nu pengar på varje producerat chipp. Sammanlagt uppgår förlusterna till rekordhöga 5 miljarder dollar (drygt 51,7 miljarder kronor) bara i år. Lagren är rekordstora, de också.

Diversifiering och storlek

Enligt Bloomberg ser Samsung ut att klara sig relativt bra, men det beror på företagets diversifiering och storlek.

Tech-jättens halvledarverksamhet ser ut att göra förlust, hur mycket avslöjas företagets kvartalsrapport som släpps på tisdagen.

Rasar med upp till 50 procent

”Chipputrustningsföretagens försäljning rasar med cirka 30 till 50 procent”, säger Greg Roh, chef för teknologiforskning på HMC Investment & Securities enligt Bloomberg. ”Det här är inte en normal situation.”

Kombinationen av baksmällan efter pandemin, kriget i Ukraina, historiskt hög inflation och problem i leverantörskedjan har gjort raset mycket värre än vid en normal cyklisk nedgång.

Samsung rasar på börsen

Chip-tillverkarna har svårt att hantera upp- och nedgångarna i efterfrågan, det tar åratal och kräver hundratals miljarder i investeringar för att få en ny produktionsanläggning i bruk.

ANNONS
ANNONS

Det tvingar företagen blivit mer försiktiga, och nu ligger fokus mer på att bli lönsamma än på att växa på marknaden, enligt Bloomberg.

När detta skrivs på måndagen klockan 15.30 har Samsungs aktie sjunkit med 2,01 procent inför tisdagens rapport.

Läs även: Intel-slakt – runt 80 miljarder upp i rök [Dagens PS]

Läs även: Chipp-jätte i bråk med USA – fortsätter sälja till Kina [Dagens PS]