Chipp-jätten ASML tror att försäljningen rusar med 25 procent under året som kommer. Det nederländska tech-företaget fortsätter att sälja till Kina, trots USA:s restriktioner.

ANNONS

Den nederländska chipp-maskintillverkaren ASML ser fram emot ett bra år. Man tror att intäkterna stiger med 25 procent när halvledarsektorn spår tillväxt under andra hälften av 2023.

Nödvändiga maskiner

Företaget är ett av världens viktigaste leverantörskedjan för chipp-tillverkning. Maskinerna från ASML är nödvändiga för att tillverkar världens mest avancerade data-chipp.

Under det fjärde kvartalet 2022 steg företagets försäljning med 29 procent till 6,4 miljarder euro (drygt 71,4 miljarder kronor) uppger CNBC.

Försäljning ökar 2022

Försäljningen för hela året steg med 13 procent jämfört med året innan, och uppgick till 21,1 miljarder euro (drygt 23,5 miljarder kronor).

Nettoinkomsten gick dock ned med mer än 4 procent till 5,6 miljarder euro (drygt 62,4 miljarder kronor).

Oro för nedgång

”När vi tittar på hur sektorn ser ut idag är vi inte helt isolerade från oro för ekonomisk nedgång och hög inflation och höga räntenivåer, det är helt klart”, säger ASML:s vd Peter Wennink till CNBC.

”Vi ser också effekterna av det i våra kunders affärer”, fortsätter han.

ANNONS
ANNONS

Chipp i nästa steg

ASML:s kunder är företag som Intel och TSMC, som tillverkar själva chippen som sedan går till laptops och smartphones.

Enligt Peter Wennink ser man att efterfrågan på elektronik ”inte är särskilt hög” uppger CNBC.

Vd:n tror inte att den lägre efterfrågan blir särskilt långvarig.

De flesta av våra kunder säger till oss att de förväntar sig en återhämtning under andra halvan av innevarande år

Finns i Iphone

”De flesta av våra kunder säger till oss att de förväntar sig en återhämtning under andra halvan av innevarande år”, säger Peter Wennink.

Det nederländska företaget tillverkar ett verktyg som kallas extrem ultraviolett (EUV) litografisk maskin, som är nödvändig för att tillverka de chipp som bland annat används i Apples Iphones.

Enda företaget i världen

ASML är ensamt i världen om att klara av att producera sådana maskiner. Det innebär att man dras in i teknologikriget mellan USA och Kina.

ANNONS
ANNONS

Farhågan från USA:s sida är att Kina med hjälp av ASML:s maskiner kan tillverka de halvledare som krävs för till exempel avancerade AI-applikationer, och även för militärt bruk.

Press från USA

USA har satt press på ASML att sluta leverera till Kina. Möten på högsta nivå genomförs, bland annat träffade den nederländska premiärministern Mark Rutte USA:s president Joe Biden.

Än så länge levererar ASML äldre verktyg till Kina. Den kinesiska marknaden står 2022 för 15 procent av företagets försäljning, och Peter Wenning säger enligt CNBC att han räknar med att det blir liknande siffror i år.

Läs även: ChatGPT lyft för Nvidia – aktien rakt uppåt i år [Dagens PS]

Läs även: Chalmersutvecklat chipp bakom världsrekordet [Dagens PS]