Världens skogar brinner. Länder som Turkiet, Grekland och Ryssland till USA och Kanada. Extrema temperaturer leder till bränder som gör att klimatkrisen inte ser ut att ha något slut.

ANNONS

Som Dagens PS har rapporterat så släpper FN:s klimatpanel IPCC sin senaste klimatrapport under måndagen.

Där vill forskarna få världens ledare att agera mot klimatförändringarna. Och det är bråttom.

Skogar i lågor

Greenpeace har sammanfattat några av länderna vars skogar just nu står i lågor.

I Grekland flyr turister och lokalbor lågorna som härjar på många håll, i vad som beskrivs som den värsta värmeböljan på 30 år, med temperaturer på över 46 grader.

I grannlandet Turkiet brinner det också på många håll och många har skadats och dödats i lågorna.

ANNONS
ANNONS

Rysslands omfattande skogar brinner ofta men för närvarande har regionen Sacha-Jakutien i nordöstra Sibirien den torraste sommaren på 150 år enligt guvernören Aysen Nikolayev, skriver Sveriges Televison.

Den enorma rökutvecklingen kan dessutom även påverka klimatet.

“Alla betonar att vi har enorma skogar, men hittills har ingen beräknat hur mycket våra skogsbränder bidrar till växthusutsläppen”, säger Mikhail Kreindlin på Greenpeace.

Amazonas skövlas

Även Amazonas har brunnit rejält. Skövlingen fortsätter oavbrutet samtidigt som torkan gör att markägare lätt kan tända eld på vegetationen. Enligt data från det brasilianska rymdforskningsinstitutet (INPE) så har det inte brunnit så mycket i maj månad i Amazonas sedan 2007.

På den nordamerikanska kontinenten har bränder drabbat enorma områden och slagit ut bebyggelse både i USA och Kanada.

Kanada uppmätte extremhetta på omkring 50 grader i juni och i USA har ett hundratal bränder rasat i 13 delstater – där många fortfarande pågår.

ANNONS
ANNONS

Världen står i lågor med bara tre månader kvar till klimatmötet i Glasgow – där världens ledare ska komma överens om att försöka stoppa klimatkrisen.

Frågan som många ställer sig är om de kommer att lyckas.

Läs mer: En miljard djur dog av värmen i västra Nordamerika