FN:s klimatpanel IPCC släpper sin senaste klimatrapport under måndagen. Forskare riktar gemensamt en stark varning till världens regeringar att tiden nästan har runnit ut.

ANNONS

Kanada, USA, Grekland, Turkiet, Tyskland och Frankrike. Listan kan göras lång på länder som har drabbats av extremväder på sistone.

Massiva oväder med översvämningar som följd. Utdragna torkperioder med temperaturer som slår nya rekord och leder till katastrofbränder.

Det har väl knappast undgått någon att vi befinner oss mitt i en klimatkris.

Släpper ny klimatrapport

Det försöker FN:s klimatpanel IPCC, som består av hundratals av världens främsta klimatforskare, förmå världens regeringar att förstå när de släpper sin senaste klimatrapport på måndagen.

Det har gått åtta år sedan en lika övergripande rapport släpptes, samtidigt som de senaste sex åren har varit de varmaste som har uppmätts, skriver The Guardian.

Temperaturökningen på 1,5 grader som inte fick överstigas enligt Parisvavtalet ser ut att passeras med råge – sedan den globala medeltemperaturen redan har ökat med 1,2 grader jämfört med förindustriella nivåer.

Utsläppen ökar

Koldioxidutsläppen såg en dipp under pandemin men har ökat kraftigt under 2021 igen när världen kommer på benen och vill öka investeringarna. Lagom till klimatmötet i Glasgow i november uppmanar nu IPCC världens ledare att snabbt minska utsläppen.

”Klimatförändringarna orsakar nu förstärkta väderekstremer av det slag vi har bevittnat i sommar – torka, värmeböljor, bränder, översvämningar, stormar”, säger klimatforskaren Michael Mann till The Guardian.

ANNONS
ANNONS

Doug Parr, hos Greenpeace Storbritannien, delar ut en känga till regeringarna som han säger har vetat om riskerna men inte skyddat befolkningarna.

”Brådskande klimatåtgärder behövdes för flera decennier sedan – nu håller tiden på att rinna ut”, säger han.

Svenska klimatforskaren Johan Rockström som länge gått ut med varningar om vad klimatförändringarna kan ställa till med håller med.

Han målar upp en mörk bild av rapporten där ”vi har nått till vägs ände”.

”Den fossila resan är över, nu måste alla världens länder fasa ut olja, kol och naturgas så fort det går”, säger Johan Rockström till Dagens Nyheter.

Läs mer om cementkrisen och CCS-satsningen på Gotland

”Inga färdiga svar” efter riksdagsmöte om Cementa

Cementa förlorar i rätten – kalkbrytning stoppas

Koldioxidfri cement en ”glädjekalkyl” – regeringen sågas

ANNONS
ANNONS

CCS-satsningen på Gotland – så tycker experterna

CCS på Gotland och oljejättarna i ”projekt långskepp”

Investeringar i CCS stiger kraftigt – precis som CO2-nivåerna

Ny teknik tar bort behovet av cement i betong

Bill Gates och Jeff Bezos satsar på ”grön” cement