I helgen kom en kinesisk larmrapport som varnar för den amerikanska utrustningen från minneskretstillverkaren Micron. Det är den kinesiska cybersäkerhetsmyndigheten CAC som flaggar för att det rör sig om ”relativt allvarliga” problem.

ANNONS

Handelskriget mellan Kina och USA fick nytt bränsle i helgen. Det sedan den kinesiska cybersäkerhetsmyndigheten CAC gått ut med rött flagg och varnat kinesiska operatörer som driver kritisk infrastruktur att använda utrustning från den amerikanska  minneskretstillverkaren Micron, som är USA:s största tillverkare av minneskretsar, berättar Ny Teknik.

Kina varnar för amerikansk chiptillverkning genom handelskrig

Det är första gången som Kina sätter hårt mot USA:s chiptillverkning, och är del i upptrappningen som nu sker mellan jättarna i kampen om tekniken som är avgörande för världens ekonomier, berättar BBC.

En talesperson för Micron bekräftade för BBC att företaget hade ”fått CAC:s uppgifter efter dess granskning av Micron-produkter som säljs i Kina”.

”Vi utvärderar slutsatsen och våra nästa steg. Vi ser fram emot att fortsätta att föra diskussioner med de kinesiska myndigheterna”, uppger Micron.

Kina är en viktig marknad

Kina betyder mycket för Micron eftersom fastlandet genererade runt tio procent av bolagets omsättning förra året, och bolaget har även produktion i landet.

Det nya beslutet togs som väntat inte emot med öppna armar från amerikanska myndigheter.

”Vi motsätter oss bestämt restriktioner som inte har någon grund i fakta”, säger en talesperson för USA:s handelsdepartement.

ANNONS
ANNONS

”Denna åtgärd, tillsammans med de senaste åtgärderna mot andra amerikanska företag, är oförenliga med Kinas påståenden om att landet öppnar sina marknader och att man har förbundit sig till ett transparent regelverk.”

Läs även: Biden sträcker ut handen till Kina – ”snart” vänner [Dagens PS]

Läs även: Meta får ny rekordsumma i böter – nära 14 miljarder kronor [Dagens PS]