ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Biden sträcker ut handen till Kina – "snart" vänner

Uppdaterad: 22 maj 2023Publicerad: 22 maj 2023
Biden
Ska Xi Jinping och Joe Biden bli vänner? Det hoppas i alla fall Biden. (Foto: TT)

Plötsligt har USA:s president Joe Biden ändrat tonläge om Kina och säger nu att banden mellan länderna kommer bli bättre “mycket snart”.

ANNONS
ANNONS

Det här rapporterar Bloomberg och Joe Biden kallar nu den så kallade spionballongen från Kina som flög över USA tidigare i år för “fånig”.

Incidenten fick emellertid relationen länderna emellan att spåra ur rejält.

Biden förklarade för reportrar i slutet av G7-mötet i Japan på söndagen att USA:s beslut att skjuta ner en “dum ballong som bar två godsvagnar värda spionutrustning” förändrade dynamiken mellan USA och Kina efter hans möte med president Xi Jinping i november förra året.

Biden om frostiga bandet till Kina: Tinar upp mycket snart

Men nu tror Biden att den frostiga relationen kommer att tina upp, och det kommer att ske “mycket snart”.

Biden sade att hans administration också överväger att lyfta sanktionerna mot Kinas försvarsminister Li Shangfu som den amerikanska försvarsministern Lloyd Austin hoppas få träffa på ett möte i Singapore i juni, berättar Bloomberg.

Biden har å sin sida, framgår det, önskemål om att få ett telefonsamtal med Kinas ledare Xi Jinping utan att ange någon tid för hur snart det kan äga rum.

Nu är det inte bara händelsen med den kinesiska ballongen som bidragit till den kyliga relationen mellan Kina och USA,vilket Bloomberg påpekar.

ANNONS
ANNONS

Taiwan-frågan het potatis

Kina anklagar även USA för att begränsa landets tillgång till avancerad teknik och att man ger stöd till Taiwan, som Kina betraktar som sitt territorium.

Bidens överraskande utspel nu kom efter att Kina sagt att allvarliga cybersäkerhetsrisker upptäckts hos Micron Technology, vilket resulterade i att inhemska operatörer av viktig informationsinfrastruktur beordrades att sluta köpa det amerikanska företagets produkter.

Det är inte bara USA som nu värnar om en bättre relation till Kina. På G7-mötet släppte ledarna en kommuniké med innebörden att eftersträva “konstruktiva och stabila” relationer med Kina.

G7-ledarna betonade att de “inte frikopplar eller vänder sig inåt” från Kina, samtidigt tillkännagav G7-ledarna ett nytt initiativ för att motverka kinesiskt “ekonomiskt tvång”, vilket fick Kina att slå tillbaka och beskylla USA för tvångsmetoder.

USA “politiserar och beväpnar ekonomiska och handelsförbindelser”, hette det från Kina.

Läs även: Zelenskyj i Japan inför G7-mötet: Freden närmar sig

ANNONS
ANNONS
Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

Ola Söderlund
Ola Söderlund

Mångårig journalist med erfarenhet från en rad medier.

ANNONS
Företrädesemission 18 sep - 2 okt 2023

Investera i svensk innovation som begränsar hjärnskador. Medicintekniska PolarCools CE-märkta produkt, PolarCap® System, används som akut behandlingsmetod vid hjärnskakningar och upprepade smällar mot huvudet. Bolagets vision är att kontrollerad kylning av huvud- och nackskador ska bli en standardbehandling för att begränsa hjärnskador. Försäljningen ökar snabbt och nu genomförs en nyemission för att klara av expansionen.

Läs mer & teckna här
ANNONS
ANNONS