Dagens PS

Kinberg Batra om nya solenergi-uppdraget

Anna Kinberg Batra
Rejlers Head of Learning Jesper Börjesson och Soltechs styrelseordförande Anna Kinberg Batra. (Foto: Youtube)
Marc Malmaeus
Marc Malmaeus
Uppdaterad: 28 aug. 2020Publicerad: 28 aug. 2020

Förra moderatledaren Anna Kinberg Batra tillträdde i juni som styrelseordförande för solelbolaget Soltech. Till Rejlers Head of Learning Jesper Börjesson säger hon att skattereglerna för elenergi bör ses över. “Vi behöver all elektrifiering vi kan få”, säger hon. 

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Anna Kinberg Batra säger att hon valde jobbet för att det innebär “samhällsförändring i en väldigt viktig fråga”.

“De hörde av sig till mig, men jag nappade nästan direkt”, säger hon vidare.

Kinberg Batra ser skattereglerna kring solcellsparker som problematiska, då större parker är belagda med högre skatter.

“Om man har en större anläggning eller bygger på en yta större än två ladugårdstak, då blir det dyrare som det är nu. Det är jättefånigt tycker jag, för det borde vara tvärtom. Jag tycker man ska se över hela elbeskattningen, för vi behöver få all elektrifiering vi kan få och då är det ju smart att bygga effektivt och storskaligt”, säger hon.

Tror ej att energimålet nås

Intervjuaren, Rejlers utbildningschef (Head of Learning) Jesper Börjesson tar upp den energiuppgörelse som slöts 2016. Denna stipulerar att 100 procent av Sveriges elförsörjning ska komma från förnybara källor 2040.

Är det möjligt 2040 att Sverige klarar det?

“Det tror jag kan vara svårt. Hälften av elen kommer från vattenkraften i och för sig, så vi ligger väldigt bra till. Men vi behöver en rejäl utbyggnad av förnybar el om vi ska kunna ha det helt och hållet”, säger hon.

ANNONS

Solceller på nybyggda hus skapar möjligheter

Kinberg Batra menar att möjligheterna att genomföra välintegrerade solcellslösningar på bostadshus ökar i och med att man kan implementera dessa redan i byggprocessen. Tidigare har man skruvat på solceller på befintliga hus, vilket kan leda till fuktproblem, säger hon.

“Nu handlar det egentligen inte om celler, utan nu kan man ju bygga ett helt hus så att man genererar energi genom väggen till exempel, i fasaden. Man kan göra det snyggt i olika färger. Det kan vara genomskinligt. Man kan lösa dagvattenhantering genom att integrera sol och sedum på taket, och så kan man odla någonting där.”

Läs mer: Soltech Energys vd välkomnar Kinberg Batra

Läs mer från Dagens PS - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS
ANNONS

Senaste nytt

ANNONS